AVBERŠEK U IME SESTARA

'Ostojić nas je prevario i dignuo plaće samo doktorima'

12.02.2014 u 12:25

Bionic
Reading

Najgore je to što oni u Vladi nešto potpišu i unaprijed znaju da se toga neće držati, rekla je Avberšek u emisiji Veto komentirajući nove Uredbe o koeficijentima koje stvaraju novi trošak u zdravstvu od 100 milijuna kuna

Čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek optužila je ministra zdravlja Rajka Ostojića u emisiji Veto na Jabuci TV da je prevario nju i čelnicu Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anicu Prašnjak kada je donio novu Uredbu o koeficijentima plaća zaposlenih u zdravstvu kojom su podignuti koeficijenti za plaće liječnicima, ali ne i ostalim zaposlenima u zdravstvu, prvenstveno medicinskim sestrama.

Avberšek je u emisiji ustvrdila kako se ministar Ostojić uopće ne drži ugovora koji su ove dvije čelnice zdravstvenih sindikata potpisale lani s njime, a zbog kojeg je Anica Prašnjak prekinula štrajk medicinskih sestara.

Taj je ugovor jamčio da će se kroz koeficijente za obračun plaća uzeti u obzir zahtjevi sindikata za vrednovanje kvalifikacije medicinskih sestara i ostalih zaposlenih u zdravstvu. Novim uredbama podignuti su koeficijenti samo liječnicima, a ne i medicinskim sestrama.

'Osjećam se prevarenom u odnosu na Uredbu o plaćama, prevarenom od ministra Ostojića, a ne volim biti prevarena. Ako potpišem nešto s ministrom, kažem svom članstvu da se nešto potpisalo i da će im se škole priznati, onda očekujem da to tako bude. Kad ministar prevari mene, ja time prevarim članstvo', rekla je Avberšek u emisiji Veto.

Avberšek tvrdi kako ni ona ni Prašnjak ne odustaju od ugovora, ali kako se on uopće ne poštuje. Naprotiv, ustvrdila je Avberšek, Ostojić se nije ni planirao držati ugovora.

'Najgore je to što oni u Vladi nešto potpišu i unaprijed znaju da se toga neće držati. U ugovoru piše da će se osnovati povjerenstvo, a osim konstitutivne sjednice od listopada prošle godine, povjerenstvo se nije nijednom sastalo. Nismo, dakle, ni krenuli u rad, a ovi koji nisu ništa potpisali, Hrvatski liječnički sindikat s Babićem na čelu, oni su dobili povećane koeficijente koje su tražili da se stave u kolektivni ugovor iako to nije moguće. Nitko nije silio ministarstvo da potpiše, a ovim dvjema uredbama samo će se još više povećati plaće liječnika', rekla je Avberšek.

U emisiji je navela da će se ovom novom uredbom za plaće izdvojiti dodatnih 100 milijuna kuna godišnje što je, uz procijenjenih 300 milijuna većih izdataka za potpisani novi kolektivni ugovor, ukupno 400 milijuna kuna više godišnje za plaće u zdravstvu.