KOLEKTIVNI UGOVOR POD LUPOM

Ostojić kreće u reviziju prava zdravstvenih djelatnika

  • Autor: V.Brkulj
  • Zadnja izmjena 30.01.2012 13:53
  • Objavljeno 30.01.2012 u 13:41
Rajko Ostojić i Marijan Cesarnik

Rajko Ostojić i Marijan Cesarnik

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Marijan Cesarik (SDP) imenovan je za novog predsjednika upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a Dragan Korolija Marinić (SDP) za njegova zamjenika odlučeno je na današnjoj sjednici Vijeća. Obojica su izabrana jednoglasno, a protukandidata nisu ni imali

Jedna od prvih odluka novog upravnog vijeća trebala bi biti će donošenje nove liste lijekova, koja nije mijenjana od svibnja prošle godine. Ona bi trebala biti donesena u idućih pet do sedam dana, s naglaskom na, kazao je ministra zdravlja Rajko Ostojić, generičke lijekove jer oni snižavaju cijenu, a održavaju istu kvalitetu zdravstvene usluge.

Ministar se na sjednici zahvalio bivšem predsjedniku Vijeća, inače HDZ-ovu kadru, Draženu Jurkoviću uz riječi: 'Učinili ste koliko ste mogli, a učinili ste dosta.' Također je najavio preustroj zdravstvenog sustava u cilju boljeg zdravlja građana, a jedna od stavki koja bi trebala ići u korist građana, a nauštrb zdravstvenih djelatnika je revidiranje njihovog kolektivnog ugovora.

'Sasvim sigurno ćemo ići na reviziju kolektivnog ugovora. To je jedan od kostura koji sam pronašao u ormaru jer je 1. srpnja prošle godine bivša premijerka Jadranka Kosor dala nova materijalna prava u kolektivnom ugovoru koja stoje 230 milijuna kuna', kazao je Ostojić i podsjetio da je prilikom izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti o promjeni radnog vremena Kosor kazala da plaćanje dežurstava i pripravnosti u zdravstvu neće dodatno opteretiti državni proračun, a ispalo je suprotno.

Zbog minusa na računu HZZO-a koji u prošloj godini, prema njegovim riječima, iznosi 2,2 milijarde, kuna ova tvrtka će do daljnjega ostati u državnim rukama.

'Sve dok je tako HZZO ostaje u državnoj riznici i ne može biti prava osiguravajuća kuća', naglasio je Ostojić.

S obzirom na odluku Vlade o smanjenju zdravstvenog doprinosa za dva posto, čime će proračun za zdravstvo biti srezan, novinare je zanimalo kako će taj minus nadoknaditi.

'To je pitanje za ministra financija i premijera. Smanjenje doprinosa za zdravstvo maksimalno podržavam, kako bi se smanjila cijena rada, ali uz uvjet da ono bude privremeno i da se za godinu-dvije dana vrati na postojeću razinu, a da se deficit alimentira iz drugih izvora', zaključio je Ostojić .

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi