BANDIĆ NAPAO KONKURENCIJU

'Ostojić je s HDZ-om dogovorio postavljanje ravnatelja KBC-a Zagreb'

31.01.2013 u 13:59

Bionic
Reading

'Ne znaju se igrati igračkom, a i upute za igru smo im ostavili.' Tim riječima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić opisao je trenutno stanje u Zagrebačkom holdingu na konferenciji za medije na kojoj je želio razjasniti kakvo je stanje u njemu ostavio u ljeto 2008, a kakvo je danas

Prema njegovu mišljenju, u četiri godine dogodile su se bitne promjene u poslovanju gradskog komunalnog diva, i to na gore, što je podcrtao brojkama.

Bandić nam je ostavio 7 mrld. kuna kredita

Sasvim očekivano u holdingu imaju drugačije viđenje stvari.
'Nećemosudjelovati u predizbornoj kampanji zagrebačkog gradonačelnika' poručioje glasnogovornik Holdinga Dušan Viro odgovarajući na prozivanje MilanaBandića. Viro priznaje da posluju s problemima.
'Do toga je došlo izbog neuspjelih projekata, kao što je gradnja stanova u naselju Sopnica-Jelkovec. Kad gradonačelnik kaže da nam je ostavio 2 milijardekuna na računu, zaboravlja reći da nam je u razdoblju od 2006. do 2009.godine ostavio i kreditno zaduženje u iznosu od 7 milijardi kuna',zaključio je Viro.

Kratkotrajna imovina smanjena je s 5,3 milijarde kuna na 1,9 milijardi, financijska je smanjena s 2,1 milijarde na 11 milijuna, vrijednost novčanih sredstava smanjena je za pet puta, s 435 milijuna na 90 milijuna, dugoročne obveze su povećane s 4,5 na 6,5 milijardi kuna, kratkoročne s 2,3 milijarde na 2,7, prihodi su smanjeni za 408 milijuna kuna, a rashodi i broj zaposlenih su se povećali.

Rashodi su danas veći za 451 milijun kuna, a zaposlenih je 513 više nego što ih je bilo otkad nemam nadzor nad ZGH-om', kazao je Bandić i dodao da je neto gubitak kada je otišao bio 23,7 milijuna kuna, a zaključno s 2011. on je iznosio 352 milijuna kuna.

Gradonačelnik drži da je nekoliko stvari ključno za popravljanje stanja u ZGH-u, a to su: depolitizacija, racionalizacija poslovanja, restrukturiranje, odnosno davanje pojedinih tvrtki na tržište i njihova privatizacija.

'Mi im ne možemo dati onoliko koliko oni mogu potrošiti. Brod im ima rupu, a posada, umjesto da je krpa, i dalje pije i zabavlja se. Dok smo mi u Gradu smanjili broj zaposlenih, oni su povećali broj ljudi', žučno je pojašnjavao Bandić.

Nije u svom dvadesetak minuta dugom monologu poštedio ni SDP-ova kandidata za gradonačelnika Rajka Ostojića, koji je u intervju za jedne dnevne novine prošlog tjedna kazao da je Bandić u koaliciji s HDZ-om već tri godine.

'Ostojić mi govori da sam ja u koaliciji s HDZ-om tri godine, a on je s HDZ-ovcima Željkom Reinerom i Dragom Prgometom dogovorio postavljanje svog čovjeka Zlatka Giljanovića na mjesto ravnatelja KBC-a Zagreb', naglasio je Bandić.

Detaljnije o poslovanju u protekle četiri godine, kazao je, govorit će za desetak dana, a od tvrtke BDO naručio je za 60 tisuća kuna detaljnu analizu poslovanja ZGH

Bandić: Holding je pao na ispitu!