ANKETA TELEVIZIJE Z1

Ostojić, Ferdelji i Mađerić vode mrtvu utrku za drugi krug

29.04.2013 u 16:47

Bionic
Reading

Prema rezultatima ankete koju je za Z1 televiziju napravila tvrtka XBX komunikacije na 5.000 ispitanika, da se danas održavaju izbori u drugi krug bez problema bi ušao aktualni gradonačelnik Milan Bandić. Tko bi se s njim mogao 'razračunati' u drugom krugu, nemoguće je prognozirati s obzirom na to da se vodi gotovo mrtva utrka između SDP-ovog kandidata Rajka Ostojića, HDZ-ove kandidatkinje Margarete Mađerić te kandidata HSLS-a i HSS-a nezavisnog Vladimira Ferdeljija

Prema rezultatima ankete koja je provedena između 12. i 19. ožujka, Milan Bandić bez problema bi ušao u drugi krug sa 26 posto glasova, a da se danas održavaju izbori, u drugom krugu našao bi se i SDP-ov kandidat Rajko Ostojić sa 16 posto glasova.

Međutim, do lokalnih izbora ima još gotov dva mjeseca i lako bi se moglo dogoditi da Ostojiću planove poremete Vladimir Ferdelji ili Margareta Mađerić, koji aktualnog ministra zdravlja prate u stopu. Naime, prema anketi, Ferdelji osvaja 15,5 posto glasova, a HDZ-ova kandidatkinja Margareta Mađerić izbor je 15,2 posto ispitanika. Kada se pogleda sama brojka glasova, Ostojića, Ferdeljija i Mađerić razdvaja između 15 do 30 glasova.

Najmanji broj glasova javnosti poznatijih osoba osvaja kandidat Hrvatskih laburista Branko Vukšić, kojeg bi kao gradonačelnika Zagreba voljelo vidjeti 2,4 posto ispitanika.

Što se pak tiče stranaka, uvjerljivo najveću potporu osvojio bi SDP sa 16,2 posto glasova, a drugi je HDZ sa 15,5 posto glasova ispitanika. Na trećem mjestu nalazi se Nezavisna lista Milana Bandića sa šest posto, četvrti su Hrvatski laburisti s četiri posto. No vrlo je vjerojatno da bi se postoci mogli i podosta izmijeniti s obzirom na to da čak 41,5 posto ispitanika još ne zna kojoj bi stranci dali povjerenje.

I dok je gotovo izvjesno da će Bandić osvojiti još jedan mandat na čelu Zagreba, čini se da Zagrepčani ne bi mijenjali ni vlast u skupštini. Naime, većina će stranaka u gradu na izbore izići kao dio koalicija, a u tom slučaju koalicija SDP-HNS-HSU osvojila bi 19,8 posto glasova. U stopu ih slijedi koalicija HDZ-BUZ-HSP dr. Ante Starčević sa 18,7 posto glasova, a na trećem je mjestu koalicija HSLS-HSS-LZ sa 3,5 posto glasova. Čak 58 posto ispitanika opredijelilo bi se za neke druge stranke.