SKANDAL

Ostavke u slovenskom PEN-u nakon isključenja Janše

29.03.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Više uglednih članova slovenskog PEN centra odlučilo se zadnjih dana na izlazak iz te organizacije pisaca i publicista zbog njene odluke da iz svog članstva isključi Janeza Janšu, donedavnog premijera, objavili su u petak slovenski mediji.

Kako navodi Slovenska televizija, prosvjedne ostavke dali su, među ostalima, književnik Drago Jančar, pisac i prevoditelj Andrej Capuder, pjesnik Tone Kuntner, esejistica Alenka Puhar i neki drugi članovi. Oni su ocijenili da je isključenje Janše iz nacionalne sekcije međunarodnog udruženja književnika, pjesnika, esejista i pisaca znak politizacije i servilnosti prema novoj vladi lijevog centra. Capuder, nekadašnji ministar kulture i bivši veleposlanik Slovenije u Parizu i Rimu, izjavio je da je Janšino isključenje sramota za PEN, koji time krši vlastita načela o slobodi izražavanja. Capuder je medijima izjavio da je Janša jedan od junaka slovenskog državnog osamostaljenja, da je uspješno vodio vladu 2008. godine, u vrijeme kad je Slovenija predsjedala Europskog unijom.

Odluka vodstva PEN-a o Janšinu isključenju donesena je u suglasju s 'političkom klimom koja stavlja na kocku čast slovenskog naroda', rekao je Capuder. Prosvjednu ostavku na članstvo dao je i Anton Stres, ljubljanski nadbiskup, navevši u izjavi da je isključenje Janše iz slovenskog PEN-a po njegovu uvjerenju politizacija protivna načelima na kojima se zasniva ta udruga. Upravni odbor slovenskog PEN centra potvrdio je početkom tjedna preporuku svog suda časti da se Janša isključi iz organizacije zbog nekih njegovih javnih izjava u kojima je polemizirao s medijima i kulturnim djelatnicima. Ocijenili su da je Janša zadnjih mjeseci s pozicije predsjednika vlade tako kršio načelo da članovi moraju braniti slobodu izražavanja i suprotstavljati se cenzuri.

Inicijativu da se Janšu isključi iz članstva potaknulo je prije više mjeseci 20 članova PEN-a nakon što je on zahtijevao da se javno razotkriju autori peticije na engleskom jeziku, u kojoj je on prikazan kao politički autoritarna ličnost, a bila je namijenjena upoznavanju međunarodne javnosti s političkom krizom u Sloveniji. Janša je autor više knjiga s područja političke publicistike, a u članstvo PEN-a bio je primljen 1988. godine, kada je zbog svojih članaka o nekadašnjoj JNA u tjedniku 'Mladina' bio progonjen od tadašnjih vlasti i jedno vrijeme zatvoren.