REAKCIJE IZ SABORA

'Ostaje pitanje tko je odgovoran za stradanja civila?'

Bionic
Reading

Izricanje pravomoćne presude pratilo se i u Saboru. Zastupnici su prijenos pratili uglavnom u uredima, a nakon što je došla vijest iz Haaga nisu mogli sakriti suze

'Ovo je veličanstven dan za Hrvatsku. Dogodilo se sve što smo godinama tvrdili i dokazalo se što smo tvrdili i govorili i bili uvjereni da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski i da smo imali pravo braniti našu zemlju, a da su generali bili oni koji su vodili pobjedničku vojsku. Ono što je najvažnije je da generali dolaze kući, oslobođeni su, i nema više ogromnog tereta koji je stajao kao Damaklov mač nad Hrvatskom. Ovo je velik dan za Hrvatsku i jedan od najsretnijih dana u životu Hrvata', prokomentirala je Jadranka Kosor, kazavši da nakon ovoga ide na glavni zagrebački trg.

Suze nije mogao sakriti ni HDZ-ov Šimo Đurđević. 'Suze su mi u očima, sretan sam čovjek', rekao je Đurđević.

Sreće je bilo i kod predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara.

'Naravno da sam sretan iako sam bio skeptičan. Konačno se dokazalo da se isplatilo boriti protiv točaka optužnice', rekao je Lesar.

SDP-ovom Šimi Lučinu također je laknulo. 'Jako mi je drago što nisam bio u pravu, nisam vjerovao da će to tako dobro završiti', rekao je Lučin.

Sretan povratak kućama generalima poželjela je SDP-ova Gordana Sobol. 'Pravda je na kraju, ipak, zadovoljena bez obzira što nitko ne može vratiti sve godine koje su prošle. I - dobro došli kući!', rekla je Sobol.

'Fantastična presuda za hrvatske generale. Čestitke obrambenim timovima, a najviše za povijesnu istinu za ulogu Hrvatske u Domovinskom ratu. Bez ikakve mrlje, ponosno ulazimo u EU. Apsolutno nam ništa ne može stati na put prema Uniji. Samo je šteta svih onih godina koje smo izgubili. Fenomenalna i povijesna presuda za Hrvatsku.', prokomentirao je HDZ-ov Andrej Plenković.

'
Najvažnije je da su generali oslobođeni. Osjećaji i očekivanja bili su na oprezu obzirom na prvostupanjsku presudu. Danas je pobijedila pravda. Najstrašnije je što je general Gotovina proveo sedam godina nevin u zatvoru. Presuda je dokazala i njegovu i nevinost hrvatskog naroda, ali i pravednost Domovinskog rata', rekla je HDZ-ova Martina Dalić.

Oslobađajuću presudu generalima komentirao je i predsjednik HSS-a Branko Hrg. 'Presuda je bila željena, no nitko se nije usudio na takav način razmišljati. Skinuta je presuda s Hrvatske i novi iskorak države na leđima generala Gotovine i Markača. Hvala im na izdržljivosti', rekao je Hrg.

'Tek danas je završio Domovinski rat i tek danas je završila operacija Oluja. Danas je Hrvatska potpuno slobodna ne samo od neprijateljskih vojnika nego i svih optužbi. Možemo slaviti', komentirao je SDP-ov Nenad Stazić.


'Presuda je bila jedina moguća jer generali su heroji, a ne zločinci. Još čekamo Branimira Glavaša, i Veljka Marića i oslobađajuću presudu Merčepu. Čekamo oslobađajuču presudu za sve branitelje jer Domovinski rat je bio obrambeni. Nismo mi napali Srbiju nego oni nas', rekao je HDSSB-ov Zoran Vinković.

'
Političari koji su rasprodali Hrvatsku i prodali generale sve ovo vrijeme su se sakrivali i zabavljali dok su oni trunuli u zatvoru. Tek danas je završio Domovinski rat. Oni koji su počinili zločine bakon Oluje, a koje nisu naložili ni Markač, ni Gotovina, trebali bi imati hrabrosti te ljude pogledati u oči', rekao je IDS-ov Damir Kajin.

Emotivan je bio i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. ''Priznajem da sam plakao. Poslao sam poruku ministrima koji idu po generale da dođu s njima 18. studenog u Vukovar', rekao je Sabo.

Komentar je imao i Milorad Pupovac iz SDSS-a. 'Dobra vijest za generale. Dobra vijest za sve koji su vjerovali u njihovu nedužnost. Ostaje pitanje tko je odgovoran za stradanja nedužnih civila, tko je odgovoran za uništavanje i tko je odgovoran za posljedice progona', rekao je Pupovac.

I Zlatko Komadina (SDP) nadao se oslobađajućoj presudi, je rje po njemu 'logika i bila da se obori zločinački pothvat'. 'Ovo je presuda kojom je Hrvatska oslobođena krivnje i velika stvar za državu, a najveća za generale. Anatema s Domovinskog rata je zbrisana i rat je konačno završen', ocijenio je Komadina.

Lider oporbe Tomislav Karamarko priželjkivao je oslobađajućuju presudu i priznao kako se molio da se 'takav scenarij dogodi'.

'Znali smo da su nevini i ovo je veliki dan za Hrvatsku, velik kao dan Oluje iz jednostavnog razloga po kojem je Hrvatska završila kao pobjednik i bez ijedne na mrlje na Domovinskom ratu', rekao je Karamarko.

Po njemu, 'dva generala postala su simbol pravednog i obrambenog Domovinskog rata i odigrali su svoju posljednju, pobjedničku bitku u Haagu'.

Na upit s kakvim je osjećajima pratio izricanje presude, obzirom na ulogu koju je imao 2005. godine, a bio je šef tajnih službi, Karamarko je rekao kako je 'presudu gledao doma i bio dosta uzbuđen'.

'Kad sam 2005. godine bio na toj funkciji, sve što sam učinio za hrvatsku državu i u ovom slučaju - ponosan sam. Mislim da će o tome biti riječi u detaljima jednog dana, jer sam danas vezan svim živim mogućim tajnama. Svakome mogu pogledati u oči', odgovorio je Karamarko, rekavši kako je 'ovo još jedna Oluja'.

Najavio je kako će 'cijeli slučaj jednog dana biti rasvijetljen', no i priznao kako 'još nije vrijeme da se otkrije kako se i što radilo, te što se sve napravilo'.

'Ove sitne, politikantske igrice i pokušaji da se dezavuiraju HDZ i ja, osobno sigurno neće upaliti. Koriste ih neki koji u svom jugonostalgičarskom raspoloženju, tuzi i grču što se HDZ opet diže, što Domovinski rat nije zločinački pothvat, nego obrambeni rat i oslobađanje teritorija od srbo-zločinačke agresije', poručio je Karamarko.

One koji, kako je rekao, 'pokušavaju reći kako generali jesu slobodni i nisu krivi, ali je kriva država' upozorio je kako 'neće uspjeti, neće nabiti kompleks hrvatskoj državi i rukovodstvu zato što su branili Hrvatsku'.

Presudom je Hrvatska do kraja oslobođena, oslobođena je stigme države koja je stvorena na zločinu', zaključio je Karamarko.

I predsjednik HNS-a, Radimir Čačić s konferencije za novinare poručio je kako 'cijela Hrvatska s razlogom dijeli radost koju osjećaju generali Gotovina i Markač, njihove obitelji i suborci, ali i svi građani'.

'Zločinački pothvat koji se nije odnosio na Domovinski rat, nego samo na Oluju, nema temelja i osobno sam u nekoliko navrata to tvrdio. To uvjerenje potvrdile su međunarodne pravne institucije što ima izvanredan značaj i za budućnost Hrvatske i za sve one koji će pisati o hrvatskoj prošlosti', rekao je Čačić napomenuvši kako 'još jednom s ponosom možemo reći da je Domovinski rat bio jedan od najsvjetlijih trenutaka hrvatske prošlosti i temelj hrvatske budućnosti'.

Za Vesnu Pusić 'pokazalo se da je poštivanje međunarodnih institucija i institucija uopće jedini pravi put'. 'Generali Gotovina i Markač su slobodni ljudi i nevini i odlukom suda. Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, međutim što se ove presude tiče ona ne govori ništa o prirodi i o samom Domovinskom ratu, jer on ni prije, ni poslije ove presude ne ovisi ni o kakvim presudama, ni o kakvim deklaracijama. Domovinski rat je bio prvo obrambeni, potom i osloboditeljski, a Hrvatska će i dalje poštivati institucije', poručila je Pusić.