PICULA O UKRAJINI

'Ostaje nejasno kakvu politiku EU može slijediti u ovom trenutku'

04.03.2014 u 19:26

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula, koji je bio član ad hoc skupine Europskog parlamenta u Ukrajini, komentirao je posljednja zbivanja za RTL Danas

'Bruxelles još uvijek razmatra situaciju. Jučer se održao cijeli niz sastanka iz kojih kao rezultat možemo naglasiti nepodijeljenu podršku Ukrajini kao suverenoj zemlji na koji je izvršena agresija. Također je nepodijeljena osuda Rusije zbog takvog čina. Međutim, ono što ostaje nejasno je ukupna politika koju Europska unija u ovom trenutku može slijediti, odnosno nema dogovora oko konkretnih poteza koji eventualno mogu utjecati na promjenu aktualnih prilika na terenu', pojasnio je Picula za RTL Danas što Bruxelles radi po pitanju situacije na Krimu.

Picula je u dva navrata bio u Kijevu. U prvom posjetu je razgovarao sa svim stranama, a drugi put Januković je već bio u bijegu.

'Kada sam maloprije analizirao ovo što se događa u Ukrajini, sjetio sam se što je svojevremeno zapovjednik Majdana Andriy Parubiy rekao kao upozorenje, a to je da će nakon prevrata, odnosno bijega Janukoviča iz Kijeva, Vladimir Putin brzo i odlučno reagirati. Međutim, Parubiy je rekao da se boji kako će Zapad biti neodlučan. Čini mi se kako Putin računa na jednu vakum sizuaciju u kojoj će se EU i NATO dugo između sebe dogovarati kakvu poziciju zauzeti, ali ne prema događajima u Ukrajini, nego spram ozbiljnog ruskog faktora. Dok se njihove politike ne konsolidiraju, Rusija ima širok manevarski prostor', izrazio je svoju zabrinutost.

Ruski predsjednik Putin poziva se na sporazum od 21. veljače za koji tvrdi da je zaboravljen. Picula je bio u Kijevu upravo kada je potpisan.

'Iznenadilo me da je dan nakon našeg dolaska u Kijev, ured visoke povjerenice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherin Ashtonon pozvao se uprava na taj dokument. Kada jednom potpišete neki dokument, on ima neki utjecaj, makar se okolnosti promijenile', istaknuo je.

'Rusija će sigurno inzistirati na svojoj interpretaciji događaja, odnosno da je riječ o uzurpaciji vlasti, tj. da je Janukovič i dalje legalno izabran predsjednik. Međutim, tako ne misli golema većina ili barem veliki broj građana Ukrajine, kao i veliki dio Zapada. Ovog trenutka je jasno da je i jednima i drugima bitno da situacija ne eskalira. Sada će trebati dati novu priliku sporazumijevanja. Tko će preuzeti tu vrstu odgovornosti od strane Zapada? Kako će Rusi pristati razgovarati? Zanimljivo je da se kao jedna od posrednica javlja Julija Timišenko', zaključio je Picula.