ULTIMATUM VLADI

Ostaje li Hrvatska sutra bez mlijeka?

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 17.10.2012 21:11
  • Objavljeno 17.10.2012 u 18:58
Mljekar Boris Kovačević mlijeko mužnja krava

Mljekar Boris Kovačević mlijeko mužnja krava

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ne dogovori li se do sutra, 18. listopada, nova, za proizvođače povoljnija otkupna cijena mlijeka, ne budu li im isplaćena sva stečena prava i ne sazove li se hitno tematska sjednica Sabora na kojoj će biti riješen njihov problem, mljekari iz sedam županija kontinentalnog i istočnog dijela Hrvatske obustavit će isporuku mlijeka – rečeno je na danas poslijepodne održanoj tiskovnoj konferenciji Koordinacije udruga mljekara u Čađavici kod Slatine
Vinco Gazdik

Vinco Gazdik

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

Skup mljekara u Čađavici

Ne ispuni li Vlada zahtjeve mljekara, bit će obustavljeno oko 85 posto ukupne hrvatske proizvodnje, što bi značilo izostanak isporuke od oko milijun litara mlijeka dnevno.

Seljaci zahtijevaju najnižu otkupnu cijenu od 4,05 kuna po litri mlijeka jer im, uz dosadašnju otkupnu cijenu od 1,99 do 2,40 kuna, gubici u proizvodnji minimalno iznose 1,5 kuna po litri. Troškovi proizvodnje povećavaju im se iz mjeseca u mjesec, većina otplaćuje visoke rate kredita, skuplje je gorivo, struja, plin, veterinarske usluge, stočna hrana, a država im još nije isplatila ni sva dugovanja za proteklu godinu. Dodatni problem ove godine bila je i suša, zbog čega je mlijeka bilo manje, a troškova više.

Iznesen je podatak da je samo ove godine u Hrvatskoj propalo od 1.500 do 1.700 farmi mlijeka, 2001. godine bilo ih je 58.000, a danas ih ima svega 12.800. U kolovozu ove godine proizvedeno je 4,5 milijuna litara mlijeka manje nego u istom razdoblju lani te bilježe pad proizvodnje od 10 posto mjesečno.

Mljekari su ogorčeni i na rad Ministarstva gospodarstva s čijim su predstavnicima, tvrde, zadnji put pregovarali u veljači ove godine. Od tada nisu dobili nikakvu povratnu informaciju o problemima koji ih brinu.

'Mi ovakvo stanje više ne možemo trpjeti. Nismo više sposobni proizvoditi s gubicima. Smatramo da Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s mljekarama, ima prostora i mogućnosti te može odrediti pravila igre za rješavanje novonastale krize. Do ovakvog stanja u mljekarstvu došlo je zbog povećanih ulaznih troškova u proizvodnji, suše, neodgovornog stava ove vlade i ministarstva', rekao je Nikola Andrijić, potpredsjednik Udruge uzgajivača holstein goveda Bjelovarsko-bilogorske županije, koji i sam bilježi gubitak od oko tri tisuće kuna dnevno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi