VRUĆA OSTAVKA U BRUXELLESU

Osramoćeni Dalli u ratu s Barrosom i duhanskim lobijem

26.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Bivši europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača, John Dalli, najavio je da će se usprotiviti nalazima Europskog ureda za borbu protiv korupcije (OLAF) koji ga povezuju sa podmićivanjem, zbog čega je prošlog tjedna podnio ostavku

John Dalli podnio je ostavku nakon što je OLAF potvrdio da je on bio svjestan pokušaja jednog svog poznanika da izvuče mito od švedske tvornice duhana u zamjenu za izmjene europskog zakonodavstva vezanog o duhanskoj industriji, a nije učinio ništa da to spriječi.

Duhanska tvrtka Swedish Match obznanila je da je jedan malteški biznismen tražio 60 milijuna eura kako bi iskoristio svoje poznanstvo s Dalijem i potaknuo ga da predloži ukidanje europske zabrane 'snusa', vlažnog duhana u prahu, glavnog proizvoda navedene tvornice. Zaposlenik Swedish Matcha susreo se s biznismenom na Malti nakon što je potonji zatražio izravan kontakt, izjavio je glasnogovornik tvrtke Patrik Hildingsson za Reuters. Tvrtka je obavijestila Europsku komisiju o navodnom pokušaju iznuđivanja još u svibnju.

Dalli, koji tvrdi da nije imao pojma o pokušajima 'prodaje utjecaja' u njegovo ime, sada kaže da ga je predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso prisilio na ostavku bez uvida u detalje OLAF-ove istrage te mu je uskraćeno i pravno savjetovanje.

Prema EU pravilima, povjerenici su prisiljeni podnijeti ostavku na zahtjev predsjednika Europske komisije.

'Moja namjera je osporiti odluku predsjednika, osporiti odluke OLAF-a i način na koji je OLAF proveo cijelu proceduru', izjavio je Dalli na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

'Odluka koju je gospodin Barroso donio veoma je ozbiljna. Ona je naštetiti mojoj budućnosti, kao i budućnosti moje obitelji. Sve što tražim je ispravljanje ove situacije. To nije pitanje povratka na posao', rekao je Dalli.

Bivši povjerenik uvjeren je da su optužbe na njegov račun izravan rezultat njegovog nepopustljivog stava o nacrtu zakona o duhanu koji je lobiste duhanske industrije natjerao na juriš.

'Tretiraju me ovako zato što nisam podlegao nikakvim pritiscima da olabavim direktivu o duhanu', rekao je Dalli.

Dalli nije podnio ostavku u pisanoj formi, te sada tvrdi da se njegova najava da će odstupiti s položaja ne može smatrati finaliziranom. No Komisija poručuje da je Dalli prestao biti povjerenik čim je pristao odstupiti s položaja.

'Usmena ostavka koju je gospodin Dalli iznio dvaput za vrijeme sastanka prošlog utorka potpuno je zakonita i zaključuje proces ostavke od strane Komisije', rekao je glasnogovornik Olivier Bailly na briefingu za novinare.

Cirkuski promoter

Malteški biznismen u srcu OLAF-ove istrage navodno je Silvio Zammit, vlasnik restorana i cirkuski promotor koji je za radio u kampanji za Dallija na izborima u Malti 2008. godine.

Ostavka u OLAF-u

Nakon uvida u izvještaj OLAF-a, Dalli je najavio da ćepoduzeti pravne mjere protiv onih koji tvrde da je znao za navodanpokušaj iznude novca. Zapitao se i je li OLAF poštivao sveprocedure prilikom objavljivanja izvještaja navodeći da nadzorni odborte organizacije, koji treba odobriti sve OLAF-ove publikacije, to nijeučinio. U srijedu, glasnogovornik Europskog parlamenta rekao je da je predsjednik nadzornog odbora OLAF-a, Christiaan Timmermans, dao ostavku na tu funkciju, bez navođenja razloga za takav čin.

OLAF i Europska komisija nisu imenovali biznismena, ali su to učinili europski mediji.

Zammit je organizirao i sudjelovao na dva sastanka koja su bila povezana s Dallijem i predstavnicima europske duhanske industrije u kolovozu 2010. i veljači 2012., rekao je bivši povjerenik, koji je ujedno zanijekao da je znao za bilo kakav pokušaj podmićivanja.

'Zapravo, poslao sam pismo gospodinu Zammitu putem mog odvjetnika naglašavajući da ga smatram odgovornim za svu štetu koju ću pretrpjeti', rekao je Dalli. 'Odgovorio mi je da nikada nije komunicirao u moje ime, ni me na bilo koji način uključio', dodao je bivši povjerenik.

Komisija je navela da je zbog afere odgođena revizija europskih pravila o duhanu najavljena za listopad, koja bi mogla uključiti zabranu logotipa na svim kutijama cigareta u nastojanju da se Europljane odvrati od pušenja.

Uz regulaciju duhanske industrije, Dalli se bavio i zakonodavstvom vezanim uz genetički modificirane usjeve, medicinsku opremu i skrb za životinje.

Zakon o duhanu stavljen je na čekanje dok države članice EU-a ne potvrde imenovanje novog povjerenika s Malte, što bi moglo potrajati nekoliko mjeseci.

Premijer Malte Lawrence Gonzi predložio je da tu funkciju u Europskoj komisiji umjesto Dallija preuzme aktualni malteški šef diplomacije Tonio Borg.