aplikacija za članstvo

Osmani: 'Danas je povijesni dan, približavano Kosovo korak bliže EU'

14.12.2022 u 14:16

Bionic
Reading

Kosovo je u srijedu potpisalo dokument kojim se kandidira za članstvo u Europskoj uniji, u jeku novih napetosti i blokada cesta na sjeveru zemlje nastanjenom Srbima

"Danas je povjesni dan...Danas približavamo Kosovo korak bliže EU-u", izjavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani, prenose prištinski mediji.

Dodala je da za građane Kosova ne postoji alternativa i aplikaciju za članstvo posvetila je "svakom djetetu, ženi i čovjeku Kosova koji su žrtvovali svoje živote i koji su nepravedno bili suočeni sa genocidom i okupacijom".

Kosovo je nazvala "najmlađom državom na najstarijem kontinentu" i zemljom "političkog pluralizma i slobodne tržišne ekonomijom".

"Naš put naprijed je jasan, proces može biti dugoročan, ali mi ćemo raditi svoj posao kako bi EU lakše radila svoj posao", rekla je kosovska predsjednica koja je dokument potpisala zajedno s premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom parlamenta Glaukom Konjufcom.

Očekuje se da će Kosovo službeno predati zahtjev za kandidaturu 15. prosinca.

Potpisivanje aplikacije uslijedilo je u vrijeme diplomatskih napora SAD-a i EU-a da se napetosti između Beograda i Prištine deeskaliraju, a dvije strane vrate pregovorima o normaliziranju odnosa.

Srbi sa sjevera, koje podupire Beograd, postavili su u subotu barikade prosvjedujući protiv uhićenja sunarodnjaka, donedavnog pripadnika kosovske policije kojeg kosovske vlasti optužuju za terorizam i urušavanje ustavnog poretka i pritvoren je na 30 dana.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za izazivanje nove krize koju SAD i EU pokušavaju riješiti dodatno pojačavajući diplomatki angažman. Bruxelles poziva na deeskalaciju i najavljuje slanje dodatnih snaga za svoju pravosudnu misiju (EULEX).

Washington je poslao izaslanstvo koje ovog tjedna na obje adrese pokušava ishoditi smirivanje sitaucije i povratak dijalogu.

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine doputovao je u regiju i poslje razgovora s čelnicima Kosova u utorak navečer izjavio da je "bolje barikade ukloniti diplomacijom nego buldožeroim".

Lajčak i američki izaslanik Gabriel Escobar sastat će se kasnije u srijedu Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.