ISTOK UKRAJINE

Oslobođeni promatrači OESS-a

30.05.2014 u 13:33

Bionic
Reading

Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su u petak da su oslobodili četvoricu promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koje su priveli ranije ovog tjedna

Separatistički čelnik Aleksej Šmilenko, vođa samoproglašene Narodne republike Luhansk, rekao je za agenciju Interfax da su promatrači oslobođeni, ali tu vijest OESS zasad nije potvrdio. Šmilenko je dodao da je njihovo uhićenje upozorenje svim strancima da ne trebaju nenajavljeni dolaziti na područje pod kontrolom separatista.

Promatrači OESS-a iz Danske, Estonije, Švicarske i Turske nalazili su se na rutinskoj patroli nedaleko od Donjecka kad su uhićeni. OESS je s njima izgubio kontakt u ponedjeljak.

Oni su dio promatračke misije OESS-a koja broji više stotina članova i trebala bi nadgledati provedbu međunarodnog sporazuma potpisanog s ciljem ublažavanja krize na istoku Ukrajine.

Ukrajinske postrojbe očistile dio istoka Ukrajine od pobunjenika

Ukrajinske postrojbe 'potpuno su očistile' od proruskih pobunjenika dio separatističkog istoka Ukrajine, izjavio je u petak prijelazni ukrajinski ministar obrane Mihajlo Koval.

'Naše oružane snage potpuno su očistile od separatista jug i dio istoka regije Donjeck te sjever regije Luhansk', rekao je ministar na konferenciji za tisak. 'Nećemo dopustiti da se ta gangrena proširi na susjedne regije', rekao je on.

'Nastavit ćemo našu antiterorističku operaciju dok se ne nastavi normalan život u regiji i mir ne vrati među ljude', naglasio je ministar Koval, dodajući da je više od 20 ukrajinskih vojnika poginulo u sukobima od pokretanja operacije na istoku 13. travnja.

Podaci uzimaju u obzir samo gubitke ministarstva obrane a ne uključuju one ministarstva unutarnjih poslova.