narušavanje javnog reda

Oslobađajuće presude zbog vrijeđanja premijera na Facebooku postale pravomoćne

25.04.2022 u 12:41

Bionic
Reading

Oslobađajuće presude Mladenu Ćustiću i Hrvoju Vrkiću, koje je policija prijavila za narušavanje javnog reda i mira zbog vrijeđanja i omalovažavanja premijera Andreja Plenkovića, postale su pravomoćne, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Davor Dubravica

Dodao je i da na donesene oslobađajuće presude stranke nisu uložile žalbu.

Policija je Ćustića i Vrkića teretila da su 20. siječnja na facebook stranici "Kalelarga Zadar" ispod objavljenog teksta "Premijer Plenković posjetit će Maslenicu i odati počast poginulim braniteljima" objavili uvredljive i omalovažavajuće komentare.

Ćustić je objavio komentar: "Triba ga dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik". Vrkić je napisao: "Udri munjo, pukni grome.. zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini".

Sutkinja Prekršajnog odjela Općinskog suda u Zadru Ksenija Bratković obojicu je oslobodila navodeći kako svaki građanin ima temeljno pravo kritizirati političare te kako takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju je podnositi.

Sud je zaključio i da učestalo svjedočimo sličnom načinu komuniciranja od strane visokih predstavnika državne vlasti pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost.