RESTRUKTURIRANJE GRADSKE TVRTKE

Osječki Vodovod prodao Tehničke plinove, vodoopskrba ostaje javna

20.12.2012 u 17:22

Bionic
Reading

Njemački Messer, najveći privatni proizvođač industrijskih i medicinskih plinova, u Osijeku je kupio tvrtku Tehnički plinovi, dosadašnju gospodarsku jedinicu osječkog komunalnog poduzeća Vodovod, čime je konkretno pokrenuto restrukturiranje ove gradske tvrtke.

Ugovor o preuzimanju vrijedan 13,15 milijuna kuna potpisali su Ljubomir Novoselić, direktor Vodovoda, i Robert Mustač, direktor hrvatskog Messera, uz nazočnost njemačkog veleposlanika Hansa Petera Annena

Njemačka kompanija obavezala se na preuzimanje svih 23 radnika te zadržavanje i, u roku od dvije godine, selidbu proizvodnje iz poslovnog prostora Vodovoda na drugu lokaciju.

Prodajom Tehničkih plinova gradska tvrtka Vodovod postigla je prvi konkretan rezultat u godinu i pol dana restrukturiranja, proces koji su pokrenuli radi izdvajanja djelatnosti koje nisu vezane za osnovnu djelatnost, vodoopkrbu i odvodnju.

Direktor Novoselić izjavio je da je Vodovodu cilj u sljedećim godinama razvoj usmjeriti prema unapređenju i širenju osnovne djelatnosti u osječkoj regiji. Pri tome misli na provedbu Projekta Osijek, projekta čiju dokumentaciju, financijsku, kadrovsku, tehničku i propisnu konstrukciju Vodovod priprema posljednjih pet godina.

Dijelovi Projekta Osijek za koje Vodovod namjerava dobiti europska sredstva

– Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka – 24.877.000
– izgradnja Sjevernog kolektora grada Osijeka – 9.910.631
– Izgradnja kanalizacijske mreže naselja Tenja – 3.035.148
– Izgradnja kanalizacijske mreže naselja Briješće – 1.366.851
– Oprema za održavanje sustava – 1.976.000
– Izgradnja kanalizacijske mreže naselja Čepin – 9.020.144
– Dvostupanjska filtracija – 5.430.000
– Magistralni vodoopskrbni cjevovodi – 5.888.000
– SCADA za vodoopskrbnu mrežu (nadzorno-upravljački sustav) – 1.875.271
– Nepredviđeni radovi – 6.582.939
– Nadzor – 2.544.072
– Ukupno: – 72.506.056 eura

Ta sveobuhvatni zahvat u vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu i tehnologiju Osijeka i okolice podrazumijeva gradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Osijeku, proširenje postrojenja za kondicioniranje vode dvostupanjskom filtracijom, gradnju Sjevernog kolektora, postavljanje vodoopskrbnih cjevovoda u prigradskim naseljima Nemetinu, Klisi i Sarvašu te dijelu Osijeka, izgradnja kanalizacijske mreže u Čepinu, Briješću i Tenji, izgradnja i razvoj nadzorno–upravljačkog sustava za vodoopskrbnu mrežu te nabavku opreme.

Riječ je o ulaganjima od 72,5 milijuna eura, što je iznos značajno veći od gradskog budžeta pa Grad Osijek ove novce može dobiti isključivo u europskim, i to strukturnim, fondovima. Vodovod je zato posljednjih godina izrađivao dokumentaciju za prijavu projekta na buduće natječaje strukturnih fondova, a nedavno dobio i mišljenje resornog Ministarstva poljoprivrede, nadležnog za vodno gospodarstvo, o udjelu koji mora financirati lokalna samouprava.

Tihomir Jakovina, u dopisu Vodovodu u rujnu objasnio je da hrvatska Vlada priprema strateški dokument kojim će odrediti prioritete za ovakve vodoopskrbne projekte u Hrvatskoj, uvjete sufinanciranja iz nacionalnog i budžeta lokalnih samouprava, kako bi sve zajedno prijavila za financiranje iz europskih izvora.

'Bespovratna sredstva iznosila bi 53 milijuna eura, 73 posto vrijednosti projekta, dok bi državni proračun sudjelovao s 7,2 milijuna eura, a Hrvatske vode sa 7,2 milijuna eura', objasnio je financijski koncept ministar Jakovina.

Vodovod je zatim s Gradom Osijekom potpisao pismo namjere o udjelu lokalne samouprave u toj investiciji sa 7,2 posto ukupnog iznosa, odnosno oko 5,2 milijuna eura.

Pored ovih planova, koji još uvijek čekaju ne samo prijavu nego i otvorenje velikih strukturnih fondova za projekte iz Hrvatske, Vodovod od proteklog ljeta najviše je ulagao u modernizaciju i obnovu 470 kilometara duge vodovodne mreže u Osijeku.

Na naše izričito pitanje o strateškoj opredjeljenosti tvrtke na javno–gospodarsku funkciju ili privatizaciju, Novoselić je bio vrlo izravan: 'Iz tvrtke izdvajamo samo one gospodarske jedinice nepovezane s osnovnim djelatnostima, a to su odvodnja i vodoopskrba. Zato toliko u njih i ulažemo. Ostale tvrtke imaju tržišnu budućnost, poput Tehničkih plinova, i želimo ih prodati. Osnovna djelatnost nije na prodaju', ustvrdio je Novoselić.