PRIPRAVNOST ZA NESREĆE

Osijek okružuje 40 nuklearki i 89 reaktora

16.12.2010 u 18:10

Bionic
Reading

U okrugu tisuću kilometara oko Osijeka nalazi se 40 nuklearnih elektrana i 89 reaktora. Radi se dijelom o postrojenjima zapadnog, a dijelom istočnog tipa od kojih su najbliže nuklearke u mađarskom Paksu i slovenskom Krškome. Od četiri velika hrvatska grada, Osijek je najbliži najrizičnijim nuklearnim postrojenjima, pokazuje studija o pripravnosti za slučaj nuklearnih nesreća u Osječko-baranjskoj županiji

Studiju je danas službenicima županije, općina, operativnim službama i novinarima predstavio Davor Šinka iz zagrebačke tvrtke Enconet, izrađivača u okviru mađarsko-hrvatskog projekta, financiranog iz fonda Europske unije IPA. Paks je od hrvatske granice udaljen oko sedamdeset kilometara, od Osijeka oko 120 kilometara, a u slučaju tamošnje nesreće trebalo bi provesti niz hitnih - zaklanjanje, primjena jodne profilakse ili dugotrajnih mjera - privremeno ili trajno preseljenje te mjere o prehrambenih proizvodima i poljoprivredi.

'Kada analiziramo potencijalne slučajeve težih oštećenja u nuklearnim elektranama u širem okruženju, do tisuću kilometara, za Osječko-baranjsku županiju najrizičnije su NE Paks, NE Bohuvice i NE Kozloduy', rekao je Šinka.

Za slučaj nuklearnu nesreće stanovništvu u Hrvatskoj ne bi bila dostupna jodna profilaksa, a stručnjak iz područja zaštite i spašavanja Ivan Domaćinović to smatra vrlo uznemirujućom činjenicom. 'Za to nema nikakvih opravdanja', ocijenio je Domaćinović.

Potreba za jodnom profilaksom stanovništvu u slučaju nuklearne nesreće, rečeno je, ne navodi se u Procjeni ugroženosti Republike Hrvatske, ali da u Planu zaštite i spašavanja. 'Na osnovu istih elaborata radili smo i ovu studiju za Osječko-baranjsku županiju, a tu se pokazalo da bi takva mjera bila potrebna', ustvrdio je Šinka.

Pozitivnim u Hrvatskoj Šinka ocjenjuje što je provedena analiza posljedica i rizika nuklearne nesreće, provedeno uvježbavanje tehničko-potpornog centra za slučaj nesreće u Paksu, ugovor između Hrvatske i Mađarske o zaštiti od katastrofa, instaliranje trenutno najkvalitetnijeg sustava za odlučivanje tijekom nuklearnih nesreće Rodos i stavljanje u pogon Sustava pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću.

Studija je izrađena u okviru projekta 'Dravis 2', koji provode Uprava za upravljanje katastrofama županije Somogy - SMKVI iz Republike Mađarske, a s hrvatske strane Osječko-baranjska županija, Koprivničko-križevačka županija, Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Pored studije izradit će se koncept razmjene informacija i prekogranične suradnje u području upravljanja katastrofama, treninge o razmjeni informacija, provesti GIS mjerenja u prekograničnom području, dvije zajedničke terenske vježbe i studija sprečavanja šumskih požara. Projekt je ukupne vrijednosti 337,9 tisuća eura, a odobren je u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013.