GREŠNA ZADOVOLJSTVA

Oscar 2012: Tko tu koga

  • Autor: Teo Tarabarić
  • Zadnja izmjena 22.02.2012 17:10
  • Objavljeno 21.02.2012 u 17:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

I ove godine uživajte u live prijenosu Oscara na valovima tportal.hr-a, a dotad svaki dan čitajte zanimljivosti o goluždravome zlaćanom mačonoši

Los Angeles Times nedavno je objavio zanimljivo istraživanje o tome tko zapravo čini članstvo AMPAS-a, američke filmske akademije koja dodjeljuje Oscare. Bijelci čine čak 94% glasačkog tijela, muškarci čak 77%, a 64% članstva zapravo nikad nije bilo nominirano za nagradu, već su se tu našli putem kojekakvih prečaca.

AMPAS je iznimno zatvorena organizacija, nikome ne odgovaraju nizašto, a podaci o članstvu tretirani su kao poslovna tajna, možda baš zato što bi ih se u suprotnome moglo proglasiti bjelačkim muškim tajnim društvom sumnjiva morala i još sumnjivijih referenci. Nominirani za Oscare obično putem automatizma bivaju pozvani u članstvo Akademije, iako ni tome nije uvijek tako, pa se i ovih ništavnih šest postotnih poena koji otpadaju na pripadnike drugih rasa i bijednih 13% koji se odnose na ljude s vaginama donekle daju pripisati svakogodišnjim prilivom novih nominiranih glumica i ne baš tako svakogodišnjim prilivom zaslužnih nebijelaca i nebjelkinja poput Mo'Nique, Jennifer Hudson, Jeffreya Wrighta ili Gabourey Sidibe.

Ukratko, ako ste se zapitali, a znam da niste, zašto lani među nominiranima za Oscara u kategorijama režije, glume i scenarija nije bilo niti jednog jedinog pripadnika manjina, više se ne morate pitati. Od uvredljive statistike još je uvredljivije nepisano pravilo da, ''crnačke'' nominacije odlaze filmovima koji na mahom pokroviteljski način tematiziraju tzv. 'bijelu krivnju' poput ovogodišnje limunade 'The Help', nasljednika preklanjske sandrabulločne šećerleme 'The Blind Side', koja pak naslijeđe vuče iz još jedne sandrabulločne somnabuličnosti zvane 'Crash'.

A – da se odmaknemo od uvijek osjetljivih rasnih pitanja – ako ste se s pravom zapitali što dovraga među nominiranima rade ubitačni 'War Horse' i nedostojni 'Extremely Loud & Incredibly Close', nauštrb nemjerljivo kvalitetnijih draguljčića tipa 'Drive', 'We Need To Talk About Kevin', '50/50' ili 'Martha Marcy May Marlene', dovoljno je pogledati prosječnu dob člana Akademije: 62 godine. Manje od 14% članova mlađe je od 50 godina i *ebe ih se živo što su, primjerice, Michael Fassbender, Ryan Gosling i Joseph Gordon-Levitt lani eksplodirali sjajem tisuću sunaca i ostvarili desetak najdojmljivijih muških uloga. Ali o tome više sutra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi