MOGUĆNOST ZA PREGOVORE

Oružje u Gazi utihnulo, prekid vatre se poštuje

11.08.2014 u 11:49

Bionic
Reading

Novi trodnevni prekid vatre što su ga Izraelci i Palestinci dogovorili u nedjelju navečer u Kairu do ponedjeljka prije podne nije prekršen, javljaju agencije.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je agenciji dpa da od ponoći, kad je primirje stupilo na snagu, nije zabilježen nijedan incident. Ranije su izraelski dužnosnici najavili da će se upustiti u pregovore s Hamasom o dugoročnom prekidu vatre ako nijedna raketa na bude ispaljena na Izrael do jutra. Po Reutersu, izraelsko izaslanstvo stiglo je u međuvremenu u Kairo na novi krug pregovora.

Hamas je zato iskoristio zadnje trenutke prije primirja i pet minuta prije ponoći poslao nekoliko raketa prema jugu Izraela. Jedna od njih uspjela je izbjeći izraelskom raketnom štitu i pasti na šire područje Tel Aviva. Žrtava nije bilo.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je dogovor o novom prekidu vatre i izrazio nadu da će obje strane, uz egipatsko posredništvo, uspjeti usuglasiti trajno primirje.

Otkako je prošlo trodnevno primirje isteklo, u petak ujutro, do uspostave novog, u nedjelju navečer, u Gazi je poginulo 27 Palestinaca. U mjesec dana sukoba ukupno je u Gazi život izgubilo 1900 ljudi, uključujući 449 djece, 243 žene i 87 staraca, tvrdi ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze. S druge strane, stradalo je 67 Izraelaca.