OTOCI U IZOLACIJI

Orkansko jugo zaustavilo brodove na Jadranu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.12.2008 11:10
  • Objavljeno 12.12.2008 u 08:15
Jugo na Visu

Jugo na Visu

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drazen Gazija

Na splitskom, zadarskom i dubrovačkom području većim su dijelom stale brodske veze još u srijedu navečer. Na Palagruži su zabilježeni udari juga čak do 110, a u Splitu do 90 kilometara na sat

Još od srijede sve su katamaranske linije iz Splita prema srednjodalmatinskim otocima zbog jakog, pa čak i orkanskog juga u prekidu. Prema podacima dobivenima iz Pomorskog meteorološkog centra Split, na Palagruži su zabilježeni udari juga čak do 110, a u Splitu do 90 kilometara na sat. I premda se zračni i autobusni promet odvijaju bez teškoća, u trajektnom programu došlo je do znatnih izmjena, piše Slobodna Dalmacija.

Prema riječima kapetana Ante Mrvice, koordinatora Jadrolinijina plovnog područja u Splitu, sve linije prema Drveniku Malom bile su u prekidu, prema Veloj Luci također trajekt nije ni krenuo, a onaj iz Lastova prema Splitu nije ni upalio motore. Potom je odgođena linija prema Visu, brza pruga od Dubrovnika do Rijeke također je u blokadi.

Ivo Ravlić / CROPIX

Ivo Ravlić / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivo Ravlić


Kišobran u Makarskoj nije pomagao

Naime, zbog 'velikoga' mora brod je u srijedu navečer ostao u Bariju, nije ni stigao do Hrvatske. Na zadarskom području samo su otoci Molat i Ist u četvrtak imali brodsku vezu sa Zadrom. Ni za jedan drugi otok zadarskoga arhipelaga brodovi nisu isplovili ili su, kao što je bio slučaj s Olibom, na njemu ostali od srijede navečer.Jadrolinija je u četvrtak otkazala trajekte za Olib, Silbu i Premudu te za Molat. Jedine linije koja su se u četvrtak odvijale bez zastoja su one trajektne između Zadra i Preka na Ugljanu te za Brbinj na Dugom otoku. Olujno i orkansko jugo na srednjem i južnom Jadranu s kišom i grmljavinom u četvrtak je prekinulo i sve brodske linije između Mljeta i kopna. Prema obavijesti iz Jadrolinije, fortunal, koji će prema prognozi potrajati i nadalje, zaustavio je sve četiri dnevne trajektne pruge do Prapratnog na Pelješcu, pa je trajekt Vanga ostao u sigurnom pribježištu mljetskog porta.

U petak zbog loših vremenskih prilika u prekidu su trajekte linije: Sumartin - Makarska, Split - Vela Luka, Split - Vis, Split - Jelsa, Bari - Dubrovnik i Dubrovnik - Rijeka.

Velike kiše što su u noći sa srijede na četvrtak padale na cijelom području Imotske krajine poplavile su mnoge vinograde, ali i prometnice.

Zbog dizanja razine mora i orkanskog juga, za sav promet zatvorena je dionica Jadranske magistrale (D 8) od Svete Marije Magdalene do Karlobaga, izvijestio je večeras HAK.

Mokrih i skliskih kolnika od kiše ima u središnjoj i sjeverozapadnoj hrvatskoj, Istri, Primorju, Gorskom kotaru i Lici te mjestimice u Dalmaciji.

Magla smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, a ističemo autocestu A6 Rijeka - Zagreb, od čvora Ravna Gora do čvora Bosiljevo.

Promet teretnih vozila pojačan je na GP Macelj na ulazu u zemlju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi