KAOS U SPLITU

Orkanska bura raskidala halu sajma, lomi stabla i električne stupove

06.03.2015 u 12:27

Bionic
Reading

Olujna bura s orkanskim udarima i u petak pravi velike probleme u Splitu, gdje je jako oštetila halu sajma GAST, na širem splitskom području i na Makarskom primorju, a na Biokovu je temperatura pala na minus 8 Celzijevih stupnjeva i ima 50-ak, u nanosima i više od dva metra snijega

U Splitu je bura oštetila halu u kojoj se održava sajam GAST i policija je zbog opasnosti od urušenja konstrukcije hale jutros za sav promet zatvorila dio Velebitske ulice prema Žnjanu.

Glasnogovnica GAST-a Marija Hauptmann rekla je da je materijalna šteta velika i da je bura toliko oštetila halu da je upitan nastavak sajma.

GAST je otvoren u srijedu, ali već jučer zbog bure privremeno zatvoren, a nastavak je bio planiran za danas poslijepodne, za kad je najavljeno smirivanje bure.

'Split i okolica imaju najjači vjetar u županiji. Najviše posla imaju djelatnici HEP-a i vatrogasci koji imaju toliko puno poziva za intervencijama da ih moraju odrađivati po prioritetima', kazao je za Hinu dežurni djelatnik Centra 112.

Ljudi i danas zovu Centar, koji je jučer primio više od tisuću poziva, jer bura lomi stabla, električne stupove, reklame, razni predmeti padaju s prozora i balkona, pa se pješacima savjetuje da ne hodaju pored zgrada. Jutros je jak nalet bure u Šižgorićevoj ulici slomio bor koji je pao na parkirane automobile i oštetio ih. Čak četiri bora pala su na Sirobuji, u Stobreču je velika reklama odlomljena sa zgrade. Bura čupa krovove, baca vozila, motocikle i plovila.

Tri teretna broda koji su se jučer nasukali na Marjanu i kod Slatina na Čiovu ni danas ne mogu biti odsukani jer je vjetar čak jači nego jučer, rekao je Hini lučki kapetan Davor Vidan. No to su brodovi bez posade, u njima nema goriva i ulja, pa nema opasnosti za okoliš, a ne ugrožavaju niti druga plovila jer je pomorski promet u prekidu, rekao je Vidan i dodao da će Brodospas će krenuti u akciju odsukavanja čim se vrijeme smiri, a prognostičari smirivanje bure najavljuju za popodne.

Na Makarskom primorju danas je situacija nešto nego jučer je noćas prestala kiša, koje u protekla 24 sata palo je 50 litara po metru četvornom, no bura se ne stišava, puše oko 80 kilometara na sat s orkanskim udarima od 145 kilometara na sat, informacija je Gradskog centra Osejava iz Makarske.

Na Biokovu snijeg je prestao padati, temperatura se spustila na minus 8 Celzijevih stupnjeva, visina snijega je pedesetak, a u nanosima i više od dva metra.

'Dugo godina radim na odašiljaču HRT-a na Biokovu ali nikada do sada toliko snijega, kao što je bilo jutros, kada su ulazna vrata u objekat HRT-a bila su do tri četvrtine visine zatrpana snijegom, snijeg je bio viši od mene', rekao je voditelj smjene na biokovskom odašiljaču HRT-a Petar Babić.

Gradski centar ne preporuča vožnja automobilom prema biokovskim vrhovima jer prometnica sve zatrpana snijegom, a na mjestima i visokim sniježnim nanosima.

Prema podacima DHMZ-a od 9 sati, olujna bura na splitskom i makarskom području puše brzinom od 80 do 90 kilometara na sat.

RTL Autor: RTL