KOMUNIKOLOZI OCJENJUJU

Orešković uveo PowerPoint u Sabor: Je li to dobra ideja?

23.01.2016 u 18:00

Bionic
Reading

Ono što je uobičajeno za svijet biznisa, u petak je prvi puta primijenjeno i u Hrvatskom saboru - prezentacija mandatara Tihomira Oreškovića u PowerPointu, 'Prihvatimo izazove – Strategija transformacije Hrvatske'. Odstupanje je to od tradicionalnih govora o programima hrvatske Vlade. Je li to kvalitetan pomak u komunikaciji u parlamentu i je li Hrvatski sabor primjereno mjesto za takvu vrstu komunikacije, za tportal govore politolog Pero Maldini, profesor Sveučilišta u Dubrovniku, te politologinja Smiljana Leinert Novosel, profesorica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti

'Ovo je bila kombinacija govora ex cathedra i prezentacije u Power Pointu s obzirom na to da je tijekom projekcije predstavljač govorio sa saborske govornice, umjesto da stoji pred publikom s prezenterom u ruci, kao što je uobičajeno kod takve vrste prezentacije', rekao je dr.sc. Pero Maldini za tportal.

S komunikacijskog aspekta, nastavlja, mandatar Orešković vrlo profesionalno je odradio prezentaciju, gotovo rutinski, na način na koji to rade profesionalci, bez zamjerke. Ono što je želio predstaviti učinio je efektno.

'Ono o čemu treba raspravljati jest sadržaj prezentacije i primjerenost ovakvog načina izlaganja u Saboru, poglavito u ovakvoj prigodi', tumači ovaj politolog.

Parlament, kao najviše političko tijelo u predstavničkoj demokraciji, dodao je, ipak nije baš primjereno mjesto za takav tip izlaganja, posebice ne za inauguralni govor mandatara koji je trebao biti politički, kao i njegov sadržaj, argumentacija i retorika.

'Drugim riječima, ono što nedostaje ovom izlaganju jesu glavni ciljevi – politički, ekonomski, socijalni i državni koji bi činili koherentan politički program. Predlagane reforme, kao sredstvo za ostvarenje ciljeva, po sebi nisu ništa novo, to je uglavnom poznato od prije. Nedostaju, međutim, jasno definirani ciljevi koji se žele postići tim reformama, odnosno željeni učinci redistribucije javnih dobara u odnosu na socioekonomske uvjete života pojedinih socijalnih skupina, ostvarenje socijalnih jednakosti, tehnološkog, obrazovnog i javnozdravstvenog razvoja, kao i odnos prema određenim vrijednosnim pitanjima, demokratskim standardima, poštivanju građanskih prava, ključnima za demokratsko funkcioniranje društva i države', objašnjava Maldini.

Po njegovu mišljenju, program više sliči 'na skup lijepih želja, nego na konzistentan izvedbeni plan', a što se ipak očekivalo od mandatara poslovne i menadžerske provincijencije.

PowerPoint kao standardni komunikacijski alat nije ništa novo za predavače u akademskom, obrazovnom, poslovnom i marketinškom okruženju jer ga redovito koriste. Izlaganje uz pomoć njega omogućit će predavaču bolje fokusiranje publike na one dijelove koji se žele posebno istaknuti, a ostavljaju i snažniji dojam. Stoga je ovakva prezentacija, zaključuje Maldini, redovito učinkovitija od klasičnih oblika izlaganja, ali unatoč prednostima nije primjerena uvijek i u svakoj prilici.

'Odstupa to od naše tradicije jer su se programi do sada čitali i govorili, bili detaljniji, što on izbjegava s obzirom na jezik i zbog toga mogu razumjeti to što je išao više na slike. S druge strane, ako su slike dobre, one govore umjesto vas, što je velika pomoć. Mislim da je on to prvenstveno napravio zbog sebe, ali i da ga ljudi razumiju, što ne mora biti loš cilj', kaže dr.sc. Leinert Novosel za tportal, dodajući kako je vizualizacija jako dobra, ali s obzirom na tradiciju i dosadašnji način predstavljanja programa Vlade, ipak nešto neuobičajeno.

Oreškovićevu prezentaciju možete otvoriti klikom na poveznicu