OSOKOLJEN BRUXELLESOM

Orešković: Stvari idu dobro unatoč skepticima

18.05.2016 u 15:12

Bionic
Reading

Nakon što je Europska komisija Vladin nacionalni plan reformi ocijenila ambicioznim i dala pet preporuka, premijer Tihomir Orešković održao je konferenciju za novinare na kojoj je ustvrdio kako je danas dobar dan te kako je ocjena iz Bruxellesa potvrda kvalitetnog rada

'Dobili smo potvrdu našeg kvalitetnog rada. Reforme koje smo predstavili ćemo i provesti. Stvari se dobro odvijaju unatoč skepticima', kazao je Orešković i dodao da smo do prije dva mjeseca bili na rubu da dobijemo korektivne mjere.

'Ne samo da nam je Europska komisija dala podršku nego i MMF. Ovaj reformski paket je znak da je Vlada zadnja dva mjeseca radila naporno. Ovaj paket će promijeniti Hrvatsku. Svim građanima Hrvatske bit će bolje. Činimo sve ovo da nam mladi ne odlaze i da nam djeca imaju bolju budućnost', naglasio je Orešković.

Zamolio je sve za malo vremena jer plan je, kako je rekao tek dvadeset posto posla, a njegovo izvršenje je 80 posto

'Kroz implementaciju i izvršenje donijet ćemo pozitivne promjene. Ovo će biti dobar znak i rejting agencijama', mišljenja je premijer.

Komisija je, podsjetimo, pozvala Hrvatsku da ove godine osigura trajnu korekciju prekomjernog deficita, također se traži da do kraja ove godine donesu mjere za obeshrabrivanje ranog umirovljenja, da se ubrza prijelaz prema duljem radnom vijeku pomicanjem dobi za odlazak u mirovinu.

Usto, preporučuju mjere za prekvalifikaciju radno sposobnog stanovništva kako bi se dugotrajnom nezaposlenim i osobama s niskim kvalifikacijama povećali izgledi za zapošljavanje, traži da se smanji rascjepkanost i poboljša funkcionalna distribucija nadležnosti u javnoj administraciji kako bi se povećala učinkovitost i smanjile teritorijalne razlike u pružanju javnih usluga, traži se smanje parafiskalnih nameta i uklanjanje restrikcije koje ometaju pristup i praksu reguliranih profesija i smanji administrativni teret za poduzeća.

Peta preporuka odnosi se na kvalitetu i učinkovitost pravosudnog sustava na trgovačkim i upravnim sudovima, na rješavanje pitanje kredita koji se ne vraćaju, posebice kroz poboljšanje poreznog tretmana u rješavanju kredita koji se ne vraćaju.

Upitan da prokomentira činjenicu da je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo proces protiv Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlada Orešković je još jednom ponovio da vjeruje kako Karamarko nije učinio ništa protivno nacionalnim interesima.