SJEDNICA VLADE

Orešković se konzultira s DORH-om oko investicija

30.03.2016 u 08:40

  • +3

12. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković i ministar gospodarstva Tomislav Panenić sastali su se jučer s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom i razgovarali o tome kako ubrzati investicije, kazao je Orešković na početku sjednice u Banskim dvorima te najavio da će u Vukovaru ovoga tjedna razgovarati o investicijama, a Vlada je donijela Strategiju pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine te prihvatila izvješće o pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za financiranje restrukturiranja Hrvatskih autocesta (HAC) kreditom od 250 milijuna eura

Potrebno je surađivati s DORH-om kako bi se ubrzalo investicije, ustvrdio je Orešković na početku sjednice te najavio da će u četvrtak i petak boraviti u Vukovaru i razgovarati o investicijama, a naveo je i da postoji zainteresirani investitor za ulaganje u Slavoniji, koji traži 10.000 hektara zemljišta, te će o toj temi razgovarati s lokalnim vlastima.

Vlada nastavlja sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

Vlada nastavlja sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, naime dnevni je red nadopunjen odlukom o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza srednjoškolaca za iduća tri mjeseca u iznosu od 90 milijuna kuna, koliko je u tu svrhu osigurano u proračunu. Pravo na 75 posto sufinanciranja troškova prijevoza imaju redoviti učenici, a kupuju mjesečnu kartu za javni prijevoz (autobus i vlak) i od škole su udaljeni više od pet kilometara, a na 100-postotno sufinanciranje imaju pravo učenici koji su članovi kućanstva korisnika zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi, objasnio je ministar obrazovanja Predrag Šustar, koji je predstavio, a Vlada prihvatila Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj za 2015. godinu.Vlada je donijela i Strategiju pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine, jedan od obvezujućih preduvjeta za povlačenje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sastavni dio Strategije je Akcijski plan koji pokriva predviđene aktivnosti za provedbu Strategije od 2016. do 2017. godine.

Otključavanje sredstava iz europskih fondova

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić je izjavio kako se 'donošenjem ove strategije otključavaju alocirana sredstva u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. u iznosu od 664 milijuna eura, koja se usmjeravaju na poticanje znanstvene izvrsnosti i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije'. Strategija sadržava ciljeve i prioritetne aktivnosti vezane za ulaganja u istraživanje, razvoj i komercijalizaciju inovacija te utvrđuje ciljane niše ulaganja odnosno tematska prioritetna područja unutar prioritetnih sektora.

'Ključni ciljevi Strategije su poticanje gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta s fokusom na suradnju gospodarskog i znanstveno-istraživačkog sektora, gdje Hrvatska ima najveći potencijal za pametan, uključiv i održiv rast', rekao je Panenić. Tematska prioritetna područja su: zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, hrana i bioekonomija.Vlada je uz ostalo prihvatila izvješće ​​​o vođenim pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvu između Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a, kao i ugovora o zajmu između HAC-a i EBRD-a u iznosu od 250 milijuna eura. Zajam se odobrava na rok od 15 godina, s počekom od dvije godine i kamatom koju određuje 6-mjesečni EURIBOR uvećan za jedan posto marže s mogućnošću fiksiranja kamata. Sredstva će se iskoristiti za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a i to za refinanciranje, odnosno zatvaranje dospjelih glavnica postojećih kredita te za restrukturiranje društva Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarina (HAC-ONC).

Nema više radova na cestama u vrijeme praznika?

Osvrnuvši se na situaciju s radovima na autocesti A1, zbog kojih je na Uskrsni ponedjeljak nastala kilometarska kolona, ministar prometa Oleg Butković istaknuo je da je kontaktirao s Upravom HAC-a i da su radovi na šahtovima uredno prijavljeni u srijedu, što je s tehničkog aspekta bilo u redu. 'Mene je zanimalo jesu li postojale alternativne mogućnosti da ne dođe do gužvi. Dobit ću odgovor do petka. U utorak sam se ispričao građanima. To se sigurno više neće ponoviti', obećao je Butković.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić pojasnio je zakonski prijedlog o reguliranju korištenja prekursora eksploziva, kojim bi se spriječilo proizvodnju eksploziva u kućnoj radinosti u borbi protiv terorizma, naime prekursori su tvari koje same po sebi nisu eksplozivne, ali mogu biti s drugim tvarima pretvorene u eksploziv.

Zašto će se zadužiti Ivanić Grad?

Vlada je također dala suglasnost Ivanić Gradu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 15,3 milijuna kuna, a sredstva će se koristiti za financiranje izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.Ukupno zaduženje grada je na razini 16 posto proračuna, što je u okviru zakona. Vlada je usvojila i Prijedlog uredbe o poticanju ulaganja, kojom se propisuju oblik i obvezni sadržaj prijave za odobrenje statusa korisnika potpore s pripadajućim obrascima; postupak prijave, odobravanja i korištenja potpora, uključujući kriterije i način izračuna iznosa državne potpore, obvezni sadržaj godišnjeg izvješća o izvršenju projekta ulaganja i korištenju potpora te dokumentacija koju je potrebno dostaviti za odobrenje korištenja potpora odnosno ostvarivanje prava na isplatu odobrenih potpora.