IMA I NEZADOVOLJNIH

Orešković predstavio reforme zastupnicima vladajućih, BUZ: Nas nisu zvali

28.04.2016 u 11:53

Bionic
Reading

Uoči popodnevnog predstavljanja javnosti na sjednici Vlade, premijer Tihomir Orešković i potpredsjednik Vlade Božo Petrov Nacionalni program reformi predstavili su i zastupnicima Domoljubne koalicije i Mosta. Od zastupnika su, kažu, dobili pohvale, ali i neke prijedloge kako unaprijediti neke mjere

Nakon što su se zastupnici domoljubne koalicije i Mosta upoznali s reformama, sve ide u pozitivnom smjeru, uvjeren je premijer Tihomir Orešković.

Upitan je li bilo kritika, kazao je da nije, no da su se partneri htjeli detaljno upoznati s reformama, ali i rokovima za provođenje. Ovih dana će se ponovno sastati s partnerima, ali i dodatno javnosti pojasniti zašto su reforme važne, kazao je Orešković.

Novinari su mu napomenuli kako su neki od partnera bili nezadovoljni jer 24 sata prije predstavljanja programa reformi na Vladi o tom dokumentu nisu ništa znali niti su znali što plan sadržava. Orešković je objasnio da su zajednički ciljevi odavno definirani među partnerima, a i da je na ovom planu radio i s dva potpredsjednika Vlade.

'Tu smo povezani i surađujemo. Ako se zastupnici nisu upoznali do danas s detaljima, i po medijima su neki detalji već iscurili. Ove glavne reforme smo već čuli, među kojima je i javna uprava. Mislim da nije to da nije nitko čuo; sad su dobili više detalja i rokove te efekte na kraju', rekao je Orešković.

Da je sastanak sa zastupnicima bio pozitivan i konstruktivan, uvjeren je i potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

'Bilo je i pohvala i savjeta za unapređenje. Ovo je zaista velik pomak s obzirom na to što će se sve raditi u akcijskom planu reformi. Rekao bih da je to samo početak u odnosu na ono što nas čeka kada ovaj dio plana ispunimo za sljedeću godinu. Mi moramo zaustaviti ovo propadanje koje je bilo do sada i zato ide ova 61 reforma', rekao je Petrov.

Kada je riječ o povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu, Petrov je napomenuo da je to samo jedna od stvari koje se mijenjaju te da to nije nova stvar. Naime podsjetio je da je granicu uvela bivša vlada, no da se sada samo smanjuje rok početka primjene. 'Sada je to 2028., a prije je bila 2038. Tako da ne vidim to kao neku veliku promjenu. Kao što je premijer rekao, ako mi u 12 godina ne uspijemo promijeniti stvari tako da možemo zapošljavati mlađi kadar, onda nam neće pomoći ni ta mirovinska reforma', kazao je Petrov.

Novinare je zanimalo je li Ivan Kovačić i dalje predsjednik Kluba Mosta.

'Ovim putem pozdravljam gospodina Kovačića. On ostaje čvrsto uz Most', rekao je Petrov, no nije želio otkriti tko će biti novi predsjednik zastupničkog kluba.

Špika: Ovo s HDZ-om je bliže nikakvoj suradnji

Na sastanku zastupnika Domoljubne koalicije i Mosta ipak nije bio BUZ-ov Milivoj Špika. 'Ja sam imao informaciju da je jutros trebao biti sastanak kluba HDZ-a, kako je BUZ u klubu s HSLS-om nisam bio na sastanku niti sam imao ikakvu daljnju informaciju', priznao je Špika novinarima u Saboru.

Špika kaže da ga o zajedničkom sastanku nitko nije obavijestio, no da to ne znači njegov prekid suradnje s HDZ-om. 'Trebamo prvo dogovoriti definiciju suradnje pa ćemo tek onda vidjeti je li to suradnja ili nije suradnja. suradnja može biti dobra, loša, ovakva ili onakva, ovo mi je sve bliže nikakvoj suradnji. Baš mi je žao što nisam imao informaciju da je bio sastanak jer me zanimalo, budući da smo rekli da o nekim stvarima koje su iznošene u javnost, nismo bili prethodni informirani i konzultirani i da ih nećemo prihvatiti. Ukoliko je ostalo ono iz zdravstvene i mirovinske reforme BUZ će biti protiv i ne vjerujem da će imati argument da nas uvjere u suprotno', rekao je Špika. Dodao je da BUZ neće biti ono što je HSU bio u Kukuriku koaliciji i poslušno 'dizati rukicu'.