SJEDNICA VLADE

Orešković otkrio datum završetka proračuna i što mu je u fokusu

17.02.2016 u 10:42

Bionic
Reading

Rad proteklog vikenda na proračunu s ministrom financija Zdravkom Marićem, niz sastanaka s gospodarstvenicima, veleposlanicima i potencijalnim investitorima. Tako je, prema riječima Tihomira Oreškovića, izgledalo nekoliko njegovih posljednjih dana. Najavio mu je da će mu u fokusu u narednom periodu biti petsto milijuna eura mrtvog kapitala iz DUUDI-ja za smanjenje javnog duga te stvaranje, kroz HAMAG i HBOR, fonda za srednje i male poduzetnike koji bi težio 500 milijuna eura i povećao BDP, kao i korištenje fondova EU-a, investicije i proračun, za koji bi trebao biti gotov do 10. ožujka

'Obećali smo građanima reforme i oni to očekuju od nas - puno smo vremena već uložili i imamo još stvari koje moramo pokrenuti, ali idemo u pravom smjeru. Prošlih dana susreo sam se s brojnim gospodarstvenicima, posebno u IT sektoru, a imali smo sastanak i s potencijalnim investitorom', kazao je Orešković na sjednici Vlade, ne precizirajući o kojem investitoru je riječ.

Zadovoljan je interesom koji je pokazan za Hrvatsku i smatra da postoji velik potencijal, a to mu je, kazao je, potvrdilo i pedesetak veleposlanika zemalja EU-a s kojima se našao na radnom ručku.

'Teme su bile gospodarstvo i naši programi. Bilo je prisutno i 25 veleposlanika zemalja izvan EU-a. Oni vide veliki potencijal u ulaganju u Hrvatsku, posebno u energetski sektor i turizam. Svi oni su uvjereni da možemo uspjeti ako se budemo držali dogovora', kazao je Orešković.

Ponovio je da su građanima obećali reforme i da mu je pet stvari u fokusu: petsto milijuna eura mrtvog kapitala iz DUUDI-ja za smanjenje javnog duga te stvaranje, kroz HAMAG i HBOR, fonda za srednje i male poduzetnike koji bi težio 500 milijuna eura i povećao BDP, kao i korištenje fondova EU-a, investicije i proračun, za koji najavljuje da će biti gotov do 10. ožujka.