PREMIJER U RATOVIMA ZVIJEZDA

Orešković: Nadam se da će 'force' biti 'with us'

15.03.2016 u 13:56

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković još se nije našao s Tomislavom Medvedom, za kojeg se spekulira da će biti kandidat za ministra branitelja, priznao je novinarima u Saboru. 'Ako on bude kandidat, onda ćemo se naći danas, nadam se', rekao je Orešković, a prokomentirao je i proračun te odnose među vladajućim partnerima

'Iskoristit ću popodne da se nađem s kandidatom i nadam se da ću danas donijeti odluku', rekao je Orešković novinarima u Saboru, upitan da prokomentira riječi Miodraga Deme koji je jutros na sjednici Odbora za ratne veterane rekao da ćemo popodne imati ministra branitelja.

Novinari su Oreškovića pitali je li Medved prihvatljiv Mostu kao ministar branitelja. 'Jučer sam se našao s braniteljima kasno navečer i obećao sam da ću danas uložiti vrijeme i naći se s kandidatom i da ću što prije donijeti odluku. Ne znam je li on Mostu prihvatljiv kandidat, jer jučer smo prvi put čuli njegovo ime', rekao je Orešković.

Upitan za komentar odnosa među vladajućim partnerima, Orešković je rekao: 'To je demokracija, svatko ima svoj stav i svoje mišljenje, za što mislim da je zdravo. Čovjek sam iz biznisa, sigurno je tako i u vašem uredu, ali je zdravo imati nekakve debate i na kraju mislim da ćemo donijeti i bolje i kvalitetnije odluke.'

Govoreći o proračunu, Orešković je ponovio da je ovo prijelomna godina za Hrvatsku. 'Mislim da su mjere koje predstavljamo vrlo konkretne i trebamo se maksimalno fokusirati da smanjimo taj dug. Mislim da je rast BDP-a od dva posto realan, neki su čak mislili da je možda malo ambiciozan, i vezano uz rashode i deficit, a mislim da bi mogao biti ispod tri posto. Tu bi trebalo malo efikasnosti, a vjerujem da će naše mjere stvoriti pozitivne rezultate, što će biti temelj toga da možemo dodatno rasti i iduće godine povećati investicije', rekao je Orešković.

Prokomentirao je i intervjuu koji je dao za Bloomberg. 'Mislim da su poruke s moje strane bile vrlo pozitivne, da Hrvatska ima ogroman potencijal za investicije, također tu dolazi i Star Wars pa mogu reći da će biti the force is with us tu u Hrvatskoj, ali vidim da su rezultati tu, to je pozitivan signal takod a su investitori već počeli čitati, rezonirali su poruke i vidimo već pozitivne prve korake', rekao je Orešković.

Što se tiče HNB-a, prošli petak u Saboru je bilo problema u komunikaciji, kazao je Orešković, dodavši da je i njemu jasno da se Vlada ne može miješati u monetarnu politiku.