još se čeka na mađare i turke

Orbanova stranka želi novu odgodu ratifikacije prijema Švedske i Finske u NATO

14.03.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Zastupnici mađarske vladajuće stranke žele odgoditi sjednicu parlamenta predviđenu za sljedeći tjedan, što znači daljnju odgodu ratifikacije prijema Finske i Švedske u NATO, piše u ponedjeljak Reuters.

Zastupnica oporbene stranke Agnes Vadai, iz ljevičarske Demokratske koalicije, napisala je u objavi na Facebooku da je primila pismo potpredsjednika vlade Zsolta Semjena u kojemu je informira da vladajući Fidesz i Kršćanski demokrati žele odgoditi sjednicu koja bi trebala početi u ponedjeljak.

Vladajuća stranka Fidesz potvrdila je Reutersu da parlament neće održati sjednicu sljedeći tjedan, što je, rekli su, posljedica "kašnjenja u pregovorima s Bruxellesom". Mađarska je zaglibila u sporu s Europskom komisijom u vezi s oslobađanjem EU fondova.

"Zastupnička skupina (Fidesza) odlučit će o finskom i švedskom priključenju NATO-u nakon što izaslanstvo zastupnika (koje je posjetilo dvije zemlje) podnese izvješće o tom posjetu", rečeno je iz Fideszova ureda. Švedska i Finska prošle godine su podnijele zahtjev za članstvo u transatlantskom vojnom savezu nakon što su ruske snage napale Ukrajinu.

  • +3
Viktor Orban Izvor: EPA / Autor: Robert Ghement

Svih 30 zemalja NATO-a mora ratificirati zahtjeve, a Mađarska i Turska još to nisu učinile. Parlament bi se mogao ponovno sastati tek 27. ožujka. Stranka Fidesz premijera Viktora Orbana rekla je da namjerava podržati ratifikaciju, ali prošli tjedan zastupnik Fidesza Csaba Hende rekao je da će ipak morati više raditi na rješavanju zabrinutosti koje imaju neki od njegovih kolega parlamentaraca.

Mađarski proces ratifikacije bio je u zastoju u parlamentu od srpnja, a u veljači je Orban optužio Finsku i Švedsku za širenje "otvorenih laži" o demokraciji i vladavini prava u Mađarskoj.