JASNO I GLASNO

Orban ucjenjuje Bugarsku: Dok ne učinite ovo, nećete u Schengen

16.12.2023 u 15:22

Bionic
Reading

Mađarska će blokirati ulazak Bugarske u šengenski prostor sve dok je na snazi porez na tranzit ruskog plina, priopćilo je u subotu mađarsko ministarstvo vanjskih poslova

Mađarska je Bugarskoj jasno dala do znanja da će staviti veto na ulazak te zemlje u prostor slobodnog kretanja ako porez na glavnu mađarsku rutu za uvoz plina ostane na snazi, navodi ministarstvo u priopćenju, citirajući mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.

"Jasno smo dali do znanja Bugarima da ćemo, ako ta njihova odluka potraje, dakle ako budu dugo ugrožavali sigurnost mađarske opskrbe energijom, staviti veto na njihov ulazak u Schengen", rekao je Szijjarto.

Zapadnoeuropske zemlje uložile su velike napore u neovisnost o ruskom plinu, a Mađarska, zemlja bez izlaza na more, uglavnom preko Bugarske i Srbije godišnje nabavlja 4,5 milijardi kubičnih metara plina iz Rusije prema ugovoru potpisanom 2021.

Bugarska i Rumunjska koje su u EU ušle 2007. još uvijek se unatoč nastojanjima nisu uspjele priključiti šengenskom prostoru.

Orban zbog Putina zadaje glavobolje EU Izvor: EPA / Autor: Szilard Koszticsak

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban u petak je ostao pri svojoj odluci da stavi veto na paket pomoći EU-a Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura i rekao da još uvijek može zaustaviti pristupanje Kijeva bloku nakon što su pregovori o članstvu dobili zeleno svjetlo država članica.

Na summitu u Bruxellesu u četvrtak, drugi čelnici Europske unije odbacili su prigovore Orbana, nakon čega je on napustio prostoriju, dok su oni poduzeli povijesni korak pristanka na početak pristupnih pregovora sa zemljom u ratu.

Ipak nisu mogli nadvladati otpor Orbana - koji održava bliske veze s Rusijom - revidiranju proračuna bloka kako bi se usmjerila vitalna financijska potpora Ukrajini i osiguralo više novca za druge prioritete EU-a kao što je upravljanje migracijama.