JOBBIK PORASTAO

Orban proglasio izbornu pobjedu, obećao veliku Mađarsku

07.04.2014 u 07:47

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, kazavši da je glasovanje pokazalo da je Mađarska najujedinjenija nacija u Europi, javio je Reuters

Orban je kazao da su rezultati potvrda politici njegove vlade u stvaranju radnih mjesta, potpori obiteljima i borbi za nacionalni suverenitet.

Mađarski glasači rekli su 'jasno i glasno da je zemlja ponovno mjesto gdje se isplati živjeti, raditi, imati obitelj, i gdje su prevladane nesuglasice iz protekle četiri godine', kazao je Orban.

'Ovo nije bila samo neobična pobjeda. Mi smo zabilježili tako sveobuhvatnu pobjedu, čije značenje još uvijek večeras ne možemo u potpunosti shvatiti', naglasio je Orban pred okupljenima u sjedištu njegove stranke Fidesz.

Dodao je da su glasači kazali 'ne' mržnji i 'ne' napuštanju Europske unije. 'Oni su potvrdili da je mjesto Mađarske u EU ali samo ako ima snažnu nacionalnu vladu', kazao je.

Orban, prvi mađarski premijer koji je dobio dva uzastopna mandata zahvalio je biračima i rekao: 'Novo, izvanredno razdoblje je pred nama; pozivam građane Mađarske da zajedno uđemo u to novo razdoblje' s ciljem da načinimo od Mađarske 'veliku i uspješnu' zemlju, dodao je.

Po privremenim rezultatima baziranim na prebrojanih 93,12 posto glasova, Fidesz, konzervativna populistička stranka premijera Orbana, je dobio 44,61 posto glasova, savez lijevog centra 25,73 posto, a stranka krajnje desnice Jobbik 20,66 posto. Prag od pet posto premašila je još mala ekološka stranka LMP s 5,17 posto.

Fidesz bi time dobio 133 od 199 mjesta u parlamentu. Odaziv na izbore bio je 63,8 posto.

Socijalistička stranka 'primila je na znanje' rezultate izbora, rekao je njezin vođa Attila Mesterhazy, dodajući da ipak neće čestitati pobjedniku, stranci Fidesz. Govoreći u svom stožeru u izbornoj noći, Mesterhazy je naglasio da je glasovanje bilo provedeno pod 'nepoštenim pravilima'.

Zadovoljna rezultatima je stranka ekstremne desnice Jobbik, koja za sebe kaže da je sada najjača nacionalna radikalna stranka u Europskoj uniji.


'Jobbik sustavno .. povećava svoju popularnost... A prije europskih izbora, važno je reći da je danas Jobbik u EU najjača nacionalna radikalna stranka', rekao je čelnik stranke Gabor Vona. Naglasio je da se stranka ne predaje te da ima namjeru pobijediti na izborima 2018.

LMP je pak prošao 'kroz ušicu igle', ali ako sve ostane kao što je sada, zadržat će svoj parlamentarni mandat, kazao je čelnik stranke Andras Schiffer.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul čestitali su Orbanu na pobjedi njegove stranke Fidesz, javila je agencija MTI.