SLOVENIJA

Optužnice protiv pet osoba u slučaju Patria

19.08.2010 u 16:54

Bionic
Reading

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je u četvrtak da je dobio optužnice protiv pet osoba, vezanih uz aferu 'Patria'

Riječ je o istrazi koja se od 2008. vodi u Sloveniji, Austriji i Finskoj zbog sumnji da je finska tvrtka 'Patria' isplatila goleme nezakonite provizije kako bi osigurala velik posao dobave oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura.


Okružni sud u četvrtak je potvrdio navode medija da je državno odvjetništvo predalo sudu optužne prijedloge protiv pet osoba, ali je naveo da sud najprije mora odlučiti je li nadležan, nakon čega će, u slučaju da se ne nađu razlozi za odbacivanje optužnica, one će biti uručene osumnjičenima.

Dok su optužnice ne uruče, sud neće davati obavijesti o tome na koga se odnose. Slovenski mediji objavili su u četvrtak da se optužnice bave zloporabom službenih ovlasti i navođenja na kazneno djelo nezakonitog primanja darova.

Vodeći slovenski mediji navode da se optužnice odnose na kanadsko-austrijskog poduzetnika Waltera Wolfa, nekadašnjeg direktora Holdinga slovenskih hidroelektrana (HSE) Jožu Zagožena, časnika slovenske vojske Antona Krkoviča i Ivana Črnkoviča, vlasnika tvrtke Rotis koja je bila službeni posrednik u poslu sklopljenom između 'Patrije' i slovenskog ministarstva obrane o nabavi oklopnih vozila.

Neki mediji tvrde da je peta osumnjičena osoba ljubljanski poduzetnik Rudolf Leban koji je radio na osiguranju protunabave iz Slovenije u Finsku u zamjenu za posao sklopljen s Patrijom, a drugi da se optužnica odnosi na nekadašnjeg premijera Janeza Janšu.

Janša je do sada uvijek negirao svaku vezu s aferom, tvrdeći da je "namještena" kako bi njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) bila skinuta s vlasti na parlamentarnim izborima 2008. godine, što se i dogodilo.