PROTIV JAŠAREVIĆA

Optužnica za teroristički napad u Sarajevu

23.04.2012 u 19:07

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine objavilo je u ponedjeljak da je podignulo optužnicu za terorizam protiv Mevlida Jašarevića (24), državljanina Srbije koji je 28. listopada prošle godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu ranivši pritom jednog policajca

Zajedno s Jašarevićem, za pomaganje u počinjenju kaznenog djela terorizma optuženi su i Emrah Fojnica (21) i Minub Ahmetsahić (22), obojica državljani BiH.

Svu trojicu optužnica tereti da su postali pripadnici organizirane terorističke grupe koja je djelovala u okviru vehabijske zajednice u selu Gornja Maoča kod Brčkog.

Optužnica pojašnjava da su Jašarević i njegovi istomišljenici kanili terorističkim akcijama izvršiti pritisak na vlasti BiH te SAD i Njemačke s ciljem povlačenja snaga NATO-a iz Afganistana.

U tom cilju bio je i planiran napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu kada je Jašarević pucajući iz strojnice i isplativši pritom više od stotinu metaka ranio jednog policajca angažiranog na osiguranju.

U istrazi je utvrđeno da je Jašarević snimio i oproštajnu poruku pojašnjavajući svoje motive za napad, a prije odlaska iz Gornje Maoče u Sarajevo 28. listopada 2011. godine oprostio se i sa svojom obitelji.

Državno odvjetništvo BiH drži kako je, osim činjenice da je u napadu teško ozlijeđen policajac te nanesena veća materijalna šteta na zgradi veleposlanstva, izazvano i ozbiljno narušavanje sigurnosnog stanja u BiH što je 'imalo nesagledive posljedice na međunarodni ugled i položaj Bosne i Hercegovine'.

Državno će odvjetništvo dokazivati odgovornost optuženih iskazima ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza, pojašnjeno je u priopćenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudu.

Zamjenik američkog veleposlanika u BiH Jonathan Moore pozdravio je podizanje optužnice za teroristički napad u Sarajevu.

'Drago nam je što će sada odgovarati taj čovjek i više osoba u svezi s napadom na američko veleposlanstvo. Sada očekujemo rezultate sudske procedure', rekao je Moore novinarima u Mostaru. Dodao je da je američko veleposlanstvo usko surađivalo u istrazi vezanoj za Jašarevićev napad.

'Mi smo spremni surađivati i dali smo potporu državnom odvjetništvu kroz razne dokaze koje imamo', dodao je Moore.