ILEGALNI POBAČAJI

Optužnica protiv ginekologa

21.10.2010 u 19:28

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je optužni prijedlog protiv ginekologa Davora Fare, Oskara Kirchbauma, Aleksandra Jukića, Zorana Pitnera, Pavla Perkovića, Nevena Hečimovića i Cvjetka Čandrlića zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i protupravnog prekida trudnoće

Prema optužnom prijedlogu dostavljenom varaždinskom Općinskom sudu krajem radnog vremena, ginekologe Davora Faru, Oskara Kirchbauma, Aleksandra Jukića i Zorana Pitnera tereti se da su od jeseni 2007. do rujna 2010. godine kao ginekolozi Opće bolnice Varaždin kod više trudnih žena na njihovo neposredno traženje ili uz posredovanje Pavla Perkovića i Nevena Hečimovića poduzimali medicinske zahvate prekida neželjene uredne trudnoće.

Za to su tražili i primali novčane iznose u rasponu od 600 do 2.000 kuna koje su zadržavali za sebe. Pritom su izdavali uputnice u koje su upisivali lažne dijagnoze, a obavljene pobačaje nisu evidentirali u službenoj dokumentaciji bolnice. Tako su, prema optužnom prijedlogu, pribavili nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 56.630 kuna te ujedno oštetili Opću bolnicu Varaždinu za iznos od 52.000 kuna.

Aleksandru Jukiću stavlja se na teret da je u listopadu 2009. godine nad maloljetnicom poduzeo medicinski zahvat prekida neželjene uredne trudnoće protivno zakonu, jer se maloljetnica nalazila u 14. tjednu trudnoće.

Davoru Fari i Oskaru Kirchbaum
u optužnim prijedlogom stavlja se na teret da su obavljene medicinske zahvate prekida neželjenih urednih trudnoća lažno prikazivali u službenim evidencijama Opće bolnice Varaždin kao medicinski indicirane pobačaje te da su navodili neistinite dijagnoze. Kirchbaumu je stavljeno na teret i da je sastavljao neistinite povijesti bolesti i otpusne listove, te nalagao formiranje neistinitih bolničkih kartona o tobožnjem liječenju pacijentica u bolnici.

U tim slučajevima troškovi padaju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji je Općoj bolnici Varaždin na temelju takvih neistinitih podataka priznao iskazane troškove, pa je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaćanjem tih troškova pretrpio štetu u iznosu od 20.298,71 kunu

Zorana Pitner tereti se da je od prosinca 2006. do srpnja 2010. godine u privatnoj ginekološkoj ambulanti, gdje je obavljao ginekološke preglede i pratio trudnoće žena, koristeći okolnost da istodobno radi i kao liječnik u Općoj bolnici Varaždin, dogovarao sa svojim pacijenticama termine za porod u bolnici i obavljao porode u bolnici, za što je tražio i primao novčane iznose od 500 eura i novac zadržavao za sebe. Predloženo je da se svim okrivljenicima izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti, a od prve četvorice okrivljenika je predloženo i oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi.

Protiv svih okrivljenika, osim Jukića, predloženo je određivanje pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na veći broj predloženih svjedoka. Protiv prvookrivljenika Fare, drugookrivljenika Kirchbauma i četvrtookrivljenog Pitnera predloženo je određivanje pritvora i zbog opravdane bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ponovno počiniti ista kaznena djela. O prijedlogu za zadržavanje u pritvoru u petak će odlučiti Općinski sud.

Za što se ginekologe tereti

Prvookrivljenog Davora Faru tereti se za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti s ukupno 32 pojedinačne radnje, zatim za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti s ukupno dvije pojedinačne radnje te za počinjenje dva produljena kaznena djela krivotvorenja službene isprave s ukupno 32 pojedinačne radnje.

Drugookrivljenom Oskaru Kirchbaumu stavlja se na teret počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti s ukupno 16 pojedinačnih radnji, zatim počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti s ukupno 16 pojedinačnih radnji te počinjenje dva produljena kaznena djela krivotvorenja službene isprave s ukupno 22 pojedinačne radnje.

Trećeokrivljenog Aleksandra Jukića tereti se za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti s ukupno četiri pojedinačne radnje, zatim za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti s ukupno tri pojedinačne radnje, kao i za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave s ukupno tri pojedinačne radnje te za počinjenje kaznenog djela protupravnog prekida trudnoće.

Zoranu Pitneru, voditelju Odjela ginekologije i porodništva varaždinske Opće bolnice, stavlja se na teret počinjenje četiri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, zatim počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti s ukupno dvije pojedinačne radnje i počinjenje jednog produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave s ukupno dvije pojedinačne radnje.

Pavla Perkovića
tereti se za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja s ukupno osam pojedinačnih radnji, kao i za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave s ukupno osam pojedinačnih radnji.

Nevenu Hečimoviću
stavlja se na teret počinjenje jednog produljenog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti s ukupno dvije pojedinačne radnje, dok se Cvjetku Čandrliću stavlja na teret počinjenje jednog produljenog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti s ukupno dvije pojedinačne radnje.