TKO JE ONDA UBIO POLITKOVSKU?

Optuženi za ubojstvo ruske novinarke nisu krivi

19.02.2009 u 16:38

Bionic
Reading

Ruski sud u četvrtak je oslobodio krivnje trojicu muškaraca optuženih za pomaganje u ubojstvu Ane Politkovske koja se bavila istraživačkim novinarstvom i kritički pisala o politici Kremlja, a tužiteljstvo je najavilo žalbu, prenijele su agencije

Braća Džabrail i Ibrahim Mahmudov oslobođeni su krivnje pomaganja pri ubojstvu, a bivši policijski časnik Sergej Hadžikurbanov oslobođen je krivnje za organiziranje zločina, javlja Reuters.
Tužiteljstvo će se žaliti na presudu, rekla je tužiteljica Julija Safina, prenosi AFP pozivajući se na ruske agencije.
Porota je odlučila kako nema dovoljno dokaza koji potvrđuju umiješanost optuženih u ubojstvo novinarke Novaje Gazete, majke dvoje djece, ubijene u listopadu 2006. pred svojim stanom u Moskvi.

Ubojstvo nagrađivane 48-godišnje novinarke, oštre kritičarke režima predsjednika Vladimira Putina koja je poglavito pisala o kršenju ljudskih prava tijekom dvaju ratova što su ih Rusi vodili u Čečeniji ranih 90-ih izazvala je osudu Zapada i povećala već postojeću zabrinutost za sudbinu novinara u Rusiji.
Njezino ubojstvo bilo je jedno od najtežih u osmogodišnjem predsjedničkom mandatu Vladimira Putina, današnjeg ruskog premijera.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) svrstava Rusiju na treće mjesto kao najopasniju državu za novinarsku profesiju, jer je 49 novinara ubijeno u Rusiji od 1992. godine.
Ispred Rusije su samo Irak, zahvaćen ratom, te Alžir u kojem je islamski fundamentalizam 90-ih izazvao građanski rat.

Novinari u Rusiji izloženi su prijetnjama premlaćivanja i smrti ako se usude istraživati povezanost između politike i dobivanja velikih poslova te organiziranog kriminala.
Čovjek koji je pucao u Politkovsku, a smatra se da je to Rustam Mahmudov, brat dvojice koji su u četvrtak oslobođeni krivnje, u bijegu je, piše Hina.

Četvrti optuženik, Pavel Riaguzov, agent ruske službe sigurnosti FSB, bio je suđen u izdvojenom postupku i također je oslobođen optužbe da je ubojicama otkrio adresu prebivališta ubijene novinarke, piše dpa.
Naručitelji ubojstva niti su privedeni niti ikad bili imenovani, podsjeća Reuters.