UBOJSTVA NA SISAČKOM PODRUČJU

Optuženi za ratni zločin žele ministra Jakovinu za svjedoka

  • Autor: HRT/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.05.2012 16:43
  • Objavljeno 21.05.2012 u 13:45
Vladimir Milanković i Drago Bošnjak

Vladimir Milanković i Drago Bošnjak

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Na osječkom Županijskom sudu počelo je suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na sisačkom području tijekom 1991. i 1992. Obojica su izjavila da se ne osjećaju krivima

Milanković je optužen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te protiv ratnih zarobljenika, a Bošnjak zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. U tim su zločinima ubijene 24 osobe. Milanković odgovara za sve žrtve, a Bošnjak za njih osam.

Milanković se tereti da je kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave bio ovlašten za izdavanje zapovijedi pripadnicima svih policijskih postrojba te odgovoran za poštovanje i primjenu ratnoga i humanitarnoga međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila na tom području i za humano postupanje prema ratnim zarobljenicima.

Tereti ga se da, iako je bio dužan, nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja (nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje) spriječe, suzbiju i kazne. U navodnim zločinima usmrćene su 24 osobe.

Bošnjak je navodno organizirao i predvodio skupinu nepoznatih pripadnika navedene postrojbe s kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti. Pretpostavlja se da je odgovoran za smrt osam civila.

Obrana optuženih, uz ostalo, predložila je da se kao svjedoci saslušaju Ivan Jarnjak, Ivan Vekić, Josip Manolić i Anton Tus, na okolnosti ustroja i tadašnjeg djelovanja sisačke Policijske uprave, a kako bi se točno utvrdile ovlasti okrivljenog Milankovića. Bošnjakov odvjetnik Domagoj Rešetar predložio je da se kao svjedok ispita ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je u to vrijeme bio pripadnik postrojbe Vukovi te drži da ima neposredna saznanja o djelovanju i kretanju optuženog Bošnjaka.

Sudsko vijeće odlučilo je da će o ovim dokaznim prijedlozima odlučiti naknadno, tijekom glavne rasprave. Sudsko vijeće odbilo je kao neutemeljene prijedloge branitelja dvojice okrivljenika o ukidanju pritvora, a nova glavna rasprava zakazana je za 11. lipnja, kada se očekuje ispitivanje prvih svjedoka, kojih bi, po predviđanjima obrane, trebalo biti najmanje oko 150.

Treći okrivljenik u tom predmetu, tadašnji načelnik PU-a Đuro Brodarac, preminuo je 13. srpnja pa je kazneni postupak protiv njega obustavljen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi