INDEX 6

Optuženi za prodaju ispita na medicini poriču krivnju

26.03.2014 u 20:22

Bionic
Reading

Petorica optuženika za kupoprodaju ispita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, koji se poput profesora anatomije Zlatka Kelovića ranije nisu nagodili s Uskokom, na zagrebačkom su Županijskom sudu odbili sve optužbe što im se stavljaju na teret

Ivan Šitum, Andrija Čakarun, Mate Milas, Božo Lončar i Hrvoje Lončar kazali su pred sutkinjom Jasnom Smiljanić da se ne osjećaju krivima, dok su njihovi odvjetnici u uvodnim govorima najavili kako će tijekom suđenja dokazati da optuženi nisu počinili nedjela za koja ih se tereti.

No, tužiteljica Mirna Rukavina uvjerena je da će Uskok dokazati da su navodi optužnice, potkrijepljene i tajno snimljenim telefonskim razgovorima, u cijelosti istiniti. U aferi koja se u medijima nazivala i Index 6, poput ranije otkrivenih kupoprodaja ispita na Prometnom i Ekonomskom fakultetu, u početku je bilo 11 optuženika.


Nakon priznanja i nagodbe Kelović je osuđen na dvije godine zatvora, a uz kaznu će morati vratiti i 2.500 eura koje je navodno primio kao mito kako bi studentima omogućio prolazak na ispitu iz anatomije.

Prije Kelovića s Uskokom se nagodilo još četvero optuženika preko kojih su studenti navodno dolazili do Kelovića kako bi mu za ispit platili od 500 do 2.000 eura. Dvoje optuženika tada je 'sporazumno' osuđeno na uvjetne kazne, a dvoje na šest mjeseci zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro na slobodi.

U optužnici, podignutoj krajem 2012. Kelovića se tereti da je ispite 'prodao' u rujnu 2012. te da je u 'koruptivnu hobotnicu' uvukao asistentice i službenike na katedri. Zbog ovog slučaja razriješena je tadašnja zamjenica glavnog državnog odvjetnika Višnja Lončar, čiji suprug i sin Božo i Hrvoje Lončar sada sjede na optuženičkoj klupi.