prognostičari objavili

Oprez na Jadranu: Upaljen crveni alarm zbog olujnog juga, očekuje se i plavljenje riva

22.11.2022 u 06:15

Bionic
Reading

Prognostičari Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) objavili su za danas crveno upozorenje za sve priobalne županije, upozorilo je u ponedjeljak navečer Ravnateljstvo civilne zaštite.

Na riječkom području očekuje se jako i olujno, mjestimice na udare i orkansko jugo te južni vjetar, poslijepodne u okretanju na buru, a kako se očekuju udari vjetra do 135 kilometar na sat, DHMZ je upozorio na moguće plavljenje riva.

DHMZ ističe da će splitsku regiju također zahvatiti jako i olujno jugo i južni vjetar, ponegdje i s orkanskim udarima, dok se očekuju udari vjetra do 120 kilometara na sat pa su također moguća plavljenja riva.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru očekuje se i na području Kvarnera, gdje su mogući udari vjetra do 110 kilometara na sat, dodaje DHMZ.

Zavod naglašava da je crveno upozorenje objavljeno i za sjevernu i srednju Dalmaciju koje će zahvatiti jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno i koje će prema večeri slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak zapadni i sjeverozapadni vjetar. Očekuju se udari vjetra do 110 kilometara na sat.

Jug zemlje, dodaje DHMZ, također će zahvatiti jako, mjestimice olujno jugo, koje će prema večeri će slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar, s najjačim udarima vjetra do 110 kilometara na sat.

DHMZ je izvijestio da je za gospićku i kninsku regiju objavljeno narančasto upozorenje zbog mjestimice obilne kiše i lokalno mogućih bujičnih i urbanih poplava, s količinom oborine i do 110 milimetara.

Prognoza za utorak

Što se tiče vremenske prognoze za Hrvatsku za utorak, bit će pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito. Kiša će na Jadranu i u područjima uz njega biti povremeno obilna, a bit će i izraženih pljuskova s grmljavinom, dok se najmanje oborine očekuje na istoku zemlje. U višem gorju bit će susnježice i snijega, u drugom dijelu dana i u nižim predjelima Gorskog kotara, a u noći susnježica i snijeg mogući su i ponegdje na sjeverozapadu. Puhat će umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar. Na sjevernom dijelu će prema večeri zapuhati jaka, na udare i olujna bura. Najviša dnevna temperatura od 4 do 9, na Jadranu od 13 do 17 °C.

Zavod dodaje kako je moguće poplavljivanje imovine i prometne mreže, prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže te opskrbe vodom. Upozorava i na opasne uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru zahvatit će i područje Velebitskog kanala za koji je također izdano narančasto upozorenje.

DHMZ upozorava građane da budu pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, ističe DHMZ.

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, a građanima se savjetuje da prate najnovija vremenska izvješća i izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.