CRVENO UPOZORENJE

Oprez! Slijede olujna nevremena, obilni pljuskovi i tuče, osobito na Jadranu

28.07.2019 u 08:06

Bionic
Reading

U nedjelju stiže dugonajavljivana promjena vremena s kišom, često i obilnijom, u obliku pljuskova s grmljavinom, a bit će i olujnih nevremena i tuče, osobito na Jadranu i područjima uz njega

U nedjelju se savjetuje poseban oprez jer će vrijeme biti izuzetno nepovoljno zbog olujnih nevremena i obilnih pljuskova, pa i tuče. Posebno će biti opasno za ljude i imovinu uz more i na moru, gdje će puhati i jako jugo. No, osvježenje će vjerojatno mnogima dobro doći.

Vruće će još biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, uz jugoistočnjak. Tijekom dana sve nestabilnije, većinom poslijepodne i navečer uz mogućnost lokalnih nevremena.

U središnjoj Hrvatskoj s jugozapada već prijepodne jače naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s gmljavinom te osvježenjem, a osobito su poslijepodne vjerojatna jača nevremena s tučom i obilnijom oborinom.

Prognoza vremena za 28.07.2019. Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Već u noći i ujutro jake grmljavinske nevere praćene obilnom kišom, olujnim vjetrom, vjerojatno i tučom, zahvatit će sjeverni Jadran, za koji je stoga objavljeno crveno upozorenje - najvišeg stupnja. Gotovo će u isto vrijeme nestabilnosti biti i u gorju. Jako jugo s olujnim udarima će slabjeti i prolazno skrenuti na jugozapadnjak, duž obale buru. Prilično će osvježiti.

S jačim naoblačenjem izraženi pljuskovi i grmljavina, te jake nevere u Dalmaciju će se proširiti do sredine dana, a najnepovoljnije će biti poslijepodne. Jako jugo s olujnim udarima te umjereno valovitim i valovitim morem, slabjet će u drugom dijelu dana. Dnevna temperatura zamjetno niža od sutnje, između 26 i 28 °C.

Na jugu Hrvatske promjena vremena s jakim neverama i obilnim pljuskovima nailazi većinom u poslijepodnevnim satima, a već prijepodne će se naoblačiti. Stoga će se i dnevna temperatura većinom zadržati ispod 30 °C, a ujutro će biti oko 25 °C. Jako i vrlo jako jugo će slabjeti prema kraju dana.

Iako će na Jadranu još i u ponedjeljak mjestimice biti pljuskova i grmljavine, doći će do postupnog smirivanja vremena i smanjenja naoblake, a zapuhat će sjeverozapadni vjetar. U nastavku se tjedna vraća ljetni ugođaj, uz sunce i danju slab do umjeren sjeverozapadnjak, a ujutro ponegdje buru. Ponovno će biti vruće.

Sredinom idućeg tjedna na kopnu pretežno sunčano, stabilnije i ponovno vruće. A do tada, uz promjenljivo vrijeme, povremeno pljuskovi i grmljavina, najčešće u ponedjeljak, kada će još biti i razmjerno svježe te puhati sjeverni vjetar, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.