problemi u vrhu vlasti

Oporba zaziva izbore, u HDZ-u šute, a Čačić poručuje: Ne stane li sve na Horvatu, mi takvu Vladu ne možemo podržavati

20.02.2022 u 21:10

Bionic
Reading

U Vladi i HDZ-u šutnja o tome tko će zamijeniti Darka Horvata te što je s Borisom Miloševićem i Aladrovićem, oporba je i dalje za izbore, a HDZ-ovi koaliciijski partneri čekaju da vide rasplet. Radimir Čačić zna što će ne stane li sve na bivšem ministru gospodarstva

HDZ je bez komentara, ali nakon što je postalo jasno da je uz uhićenog Horvata na meti Uskoka najmanje još jedan član Vlade, koalicijski partner Čačić podvlači crtu.

“Hoće li će istražne radnje za Miloševića ili bilo koga drugog pokazati da će se dići optužnica, to onda znači da to nije pojedinačni slučaj i mi takvu Vladu ne možemo podržavati”, rekao je predsjednik Reformista Radimir Čačić za N1.

Boris Milošević i SDSS ni riječi o svojoj ulozi u aferi te izlaze li iz Vlade. Šute i ostali partneri uz poruku da promatraju situaciju. Podršku daje tek zastupnik romske nacionalne manjine jer ovo je najbolja Vlada.

“Prepustit ću stvari institucijama, institucije neka odrade svoj dio posla i nakon toga ćemo vidjeti”, rekao je Veljko Kajtazi.

Oporba nema što vidjeti, traže izvanredne izbore odmah. SDP-ov prvi korak su sjednice dvaju saborskih odbora, ali to će ići samo ako HDZ pristane.

“Intencija je da se pozovu čelnice DORH-a i Uskoka. Makar i zatvorene. Možda i predsjednik Vlade jer on očito želi imati neka saznanja”, rekao je predsjednik Odbor za pravosuđe, SDP-ov Mišel Jakšić.

Most razmišlja o skupljanju potpisa za raspuštanje Sabora. Za to im treba polovica zastupnika, njih 76. Treba vidjeti kako razmišljaju koalicijski partneri, kaže Nikola Grmoja, a nije siguran ni kako diše oporba.

“Oni koji su trenutno u problemima ne trebaju se voditi time kako će oni proći na izborima, nego što je dobro za Hrvatsku. A za Hrvatsku su u ovom trenutku dobri prijevremeni izbori”, tvrdi Grmoja.

  • +3
Ministar Darko Horvat dolazi pred Županijski sud nakon ispitivanja u USKOK-u Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Tu se misli na raskol u SDP-u, nejedinstvo na desnici i činjenice da nema jakog oporbenog lidera. U zeleno-lijevom bloku bi voljeli da Most komunicira prvo s oporbom, a ne medijima.

“Ono što je jasno je da su sve stranke oporbe rekle da je game over i već sutra kreću sastanci oporbenih stranaka da se vidi koji nam je daljnji put”, rekla je Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice.

Suverenisti su spremni krenuti put izbora, bez krila popularnosti Miroslava Škore koju su imali 2020.

“Na kraju krajeva nije nikoga iznenadilo ovo sve što se događa i treba pohvaliti DORH i USKOK što su reagirali da se promijeni situacija”, kaže njihov zastupnik Marko Milanović Litre.

Situacija da dođe do izvanrednih izbora u ovom se trenutku čini daleko. Premijer je rekao da od toga neće biti ništa. No svoju konačnu nije rekao DORH.