JURO MARTINOVIĆ MISLI DRUGAČIJE

Oporba smatra da su izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama korak unatrag: 'Nije dodano ništa što bi moglo smanjiti korupciju'

08.06.2022 u 20:29

Bionic
Reading

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Juro Martinović odbacio je u srijedu oporbene tvrdnje da su izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama korak unatrag u odnosu na postojeće stanje

Nije istina da je zakon korak natrag, tvrdim da je korak naprijed, rekao je Martinović u saborskoj raspravi kojoj je, izbrojila je Dalija Orešković (Centar), nazočilo jedva desetak od ukupno 151 zastupnika.

„Sabornica je praktično prazna uoči rasprave o jednom od najvažnijih antikorupcijskih zakona u državi koja je preplavljena korupcijom, ovakva situacija zapravo znači da smo državu prepustili hijenama“, izjavila je zastupnica tvrdeći da se predloženim zakonom urušavaju dostignuti standardi.

Selak Raspudić: 13 županija nije objavilo plan zapošljavanja

Da u zakon nije dodano ništa što bi moglo smanjiti korupciju, smatra i Željko Pavić (Socijaldemokrati).

Osnovno je pitanje želi li vlast uopće da se dođe do ključnih informacija, dodaje Marija Selak Raspudić (Most), pa navodi da većina tijela županija ne objavljuje pravovremeno informacije na svojim stranicama.

Pet županija nije objavilo popis donacija i sponzorstava, da njih 10 nema lako dostupne pravilnike o unutarnjem ustroju, 13 nije objavilo plan prijema u službu u 2021. godini itd.

Martinović ističe da predloženi zakon određuje da se javni sektor i javno-pravna tijela moraju očitovati na traženje informacija za činjenice kojima raspolažu.

S druge strane snažno je naglašena njihova obveza da obavještavaju javnost na pojedinačne upite o načinu trošenju javnih sredstva, kazao je dodavši kako u tom pogledu postoje ograničenja jer se „u demokracijama nigdje ti podaci u cijelosti ne valjaju ulicama“.

Zastupnici, među njima i Bojan Glavašević (ZLB), propitivali su mogućnost zlouporabe instituta klasificiranja podataka kako bi se dodatno otežao pristup informacijama.

Martinović kaže kako ne može isključiti da u pojedinačnim slučajevima može doći do pokušaja zlouporabe, ali je sustav postavljen tako da se to ne dogodi.

Bauk: SDP je aktivno suzdržan

Arsen Bauk (SDP) kaže da zakon može dobiti prolaznu ocjenu, njegovo će usvajanje, uz određene primjedbe, olakšati funkcioniranje povjerenika za informiranje i ići će u korist građana.

Ipak, žali što  korak nije i veći, zbog čega je SDP „aktivno suzdržan“ oko zakona.

Zakon je pohvalio HDZ. Svi se slažu da je ovo značajan alat u borbi protiv korupcije, to je proces koji će se stalno pratiti i usavršavati, kaže Luka Brčić uvjeren da će ponuđena rješenja pomoći da svi kvalitetnije i transparentnije rade svoj posao.