dva nova ureda

Oporba oštro po 'lex Miliću': 'Ovaj zakon je njegovo uhljebljivanje'

13.06.2024 u 12:57

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić poručio je u četvrtak u Saboru da se osnivanjem dva nova vladina ureda, za socijalno partnerstvo i odnose s javnošću, želi osnažiti socijalni dijalog i jasnije predstaviti jasnosti politike Vlade

Dvije su ključne poruke, što snažniji i institucionalno organiziraniji dijalog na korist svih građana i što jasnije predstavljanje politika i postupaka Vlade javnosti, kazao je Piletić predstavljajući u Saboru izmjene Zakona o Vladi RH, kojih bi se osnovali uredi za socijalno partnerstvo i za odnose s javnošću.

Na kritike iz oporbe koja tvrdi da se zakon donosi 'samo kako bi se glasnogovorniku Vlade Marku Miliću osigurala pozicija' u novom uredu Piletić podsjeća da je Milić već niz godina glasnogovornik hrvatske Vlade.

„Očito ste to prespavali”, poručio je Daliji Orešković (DO i SIP).

Ured za odnose s javnošću kako bi se rezultati i politike Vlade bolje predstavili javnosti

Ured za odnose s javnošću osniva se kako bi se rezultati i politike Vlade mogli bolje i brže i jednostavnije dostaviti javnosti i medijima, istaknuo je ministar Piletić.

Na prozivke Marije Selak Raspudić (NZ) da mu je prioritet skrb za plaću Milića, a ne za građane, poručio je kako građani dobro razaznaju koje politike u Hrvatskoj će omogućiti veće plaće, a koje selektivne obiteljske politike će priskrbiti samo sebi saborske plaće i mirovine.

Uredom za socijalno partnerstvo želi se osnažiti socijalni dijalog

Kada je riječ o Uredu za socijalno partnerstvo, ministar Piletić je pojasnio da se želi osnažiti socijalni dijalog.

Posljednjih osam godina Vlada je posebno inzistirala na socijalnom dijalogu i ta razina uspostavljenog povjerenja rezultirala je konkretnim rezultatima, nikada većom zaposlenošću, nikad većim plaćama i mirovinama, rekao je Piletić. Dodaje da su upravo socijalni partneri unutra Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) tražili dizanje socijalnog partnerstva na razinu vladinog ureda.

Ured neće zamijeniti GSV, već pružati podršku članovima GSV-a, napomenuo je.

Oporba je imala prigovor i na hitnu saborsku proceduru.

To je nasilje nad zakonodavnom procedurom, rekla je u ime Kluba nezavisnih i Fokusa Selak Raspudić.

Prvim zakonom koji je uputila u hitnu proceduru, Vlada pokazuje što joj je prioritet, kaže Sabina Glasovac u ime Kluba SDP-a. "Zanimljivo je da ste pohitali započeti mandat s lex Milićem, iako smo prethodni završili s lex AP-om", dodala je.

Selak Raspudić ustvrdila je da se želi samo gomilati nova dužnosnička i dobro plaćena mjesta u Vladi . "Vlada osniva dva nova ureda kojima na čelu neće biti ravnatelji već glasnogovornik Vlade i predstojnik", rekla je Selak Raspudić i dodala kako se "čelnicima ova dva ureda iznimno dodjeljuje status dužnosnika u rangu državnih tajnika premda ti uredi nemaju javne ovlasti".

I iz Kluba Mosta ustvrdili su da se ove izmjene 'donose zbog Marka Milića'. "Prvi vaš potez je povećanje plaće Miliću. Što je s paušalnim obrtima, zašto povećanje praga za paušalne obrte nije prvi prijedlog? ", rekao je Nikola Grmoja.

"Hrvatska je postala država Marka Milića i svih ostalih koji za HDZ lijepe plakate ili obavljaju druge usluge. Ovaj Zakon nije ništa drugo nego novo uhljebljivanje", ustvrdila je Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a.

Rezimirajući raspravu oporbenih zastupnika HDZ-ov Krunoslav Katičić rekao je da su to - laži, floskule i populizam.

Ponovio je kako je Milić i do sada bio državni dužnosnik, a da će ove izmjene unaprijediti postupanje izvršne vlasti, koja ima pravo donositi odluke o svojem ustrojstvu.