MOST ZA REFORMU REFORME

Oporba ne vidi kuda vodi porezna reforma

16.11.2016 u 21:13

Bionic
Reading

Oporbeni saborski zastupnici u srijedu poslijepodne u pojedinačnoj raspravi o cjelovitoj poreznoj reformi ocijenili su da reformu nema jasan cilj, ali i prigovorili zbog kratkoće rokova, dok su zastupnici Mosta predložili niz poboljšanja zakonskih prijedloga

Mihael Zmajlović (SDP) ocijenio je da predložena porezna reforma nema jasnih ciljeva, potkrijepivši to primjerom poreza na motorna vozila kojim, kako je kazao, luksuzna vozila postaju jeftinija, a jeftina vozila postaju skuplja. ‘Hrvatska će postati smetlište europskih rabljenih automobila, time se potiče uvoz rabljenih automobila dok bi cilj trebao biti poticanje tržišta novih vozila’, rekao je Zmajlović.

Silvano Hrelja (HSU) kazao je da se u Hrvatskoj sve radi na brzinu i da nam se onda ‘sve to obije o glavu’.

Na kratkoću rokova donošenja 15 zakona prigovorila je i Sabina Glasovac (SDP), ustvrdivši da se time krši ustavno pravo građana na informiranje.

Mostovci puni prijedloga

Maro Kristić (Most) iznio je desetak prijedloga izmjena predloženih zakona, među kojima i to da se razmisli da se u sljedećoj godini vrati snižena stopa PDV-a za sektor ugostiteljstva od 13 posto, koja se ovim poreznim izmjenama planira povećati na 25 posto. ’Sektor ugostiteljstva zaista je pogođen ovakvom mjerom i mislim da bi u sljedećoj godini trebalo ipak razmisliti o tome da se porezne stope vrate na razinu na kojoj su sada i da na taj način pokušamo kompenzirati ovo što se izgubilo, a da se kroz mjere pojačanog nadzora i druge određene mjere ti prihodi koji će se izgubiti u državnom proračunu na neki način nadoknade’, kazao je.

Svoje prijedloge dao je i Robert Podolnjak (Most) kazavši da bi trebalo razmisliti o širem izuzeću od plaćanja poreza na nekretnine, ali i nižoj stopi PDV-a za lokalne informativne novine koje izlaze tjedno.

Panenić i Bulj imaju druge ideje

Tomislav Panenić (Most) založio se pak za porezne olakšice za gospodarske subjekte za potpomognuta područja.

Miro Bulj (Most) poručio je ministru financija Zdravku Mariću, koji je tada sjedio u sabornici, da od njega očekuje kompenzacijske mjere za lokalne jedinice. ‘Planirate li kao predlagatelj kompenzacijske mjere, znam da je proračunska rupa ogromna. Morate bit jasni i odrešiti’, poručio je Bulj, te izrazio nadu da će ministar uvažiti prigovore iznesene u sabornici.

Nikola Grmoja (Most) dometnuo je da bi se prijedlozi koji bitno ne utječu na državni proračun trebali uvažiti.

Darko Parić (SDP) kazao je da mu to sve to liči na igrokaz.’Most kao dio vladajuće strukture daje prijedloge na zakone koje zajedno donose. Vi ste valjda trebali te prijedloge uskladiti i onda ih kao takve donijeti. Tako da mislim, nemojmo se muljati, da je ovo čisti igrokaz’, kazao je.

Sporna prva nekretnina

Nadovezao se Saša Đujić (SDP) ocijenivši da svi prijedlozi i primjedbe koji se iznose vjerojatno neće biti usvojeni s obzirom na izjave premjera Andreja Plenkovića. ‘Nećemo ništa promijeniti. Niti će se išta usvojiti, barem ako je po izjavama predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji je jučer u Šibeniku već drugi put ponovio kako njegova Vlada neće odustati niti od jednog segmenta cjelovitog paketa novih poreznih zakona’, rekao je.

Zastupnici su u pojedinačnoj raspravi uglavnom kritizirali ukidanje porezne olakšice za kupnju prve nekretnine, povećanje PDV-a za ugostitelje, nejasnoće vezane za kompenzacijske mjere za jedinice lokalne samouprave, ali i povećanje plaća najbogatijima.

Sjednica Sabora nastavlja se u četvrtak u 9,30 sati završnim obraćanjima Klubova zastupnika o paketu poreznih zakona u trajanju od po 10 minuta. Očekuje se da će rasprava o cjelovitoj poreznoj reformi završiti u prijepodnevnim satima i da će oko podneva uslijediti glasovanje.