POČELI RADOVI

Opet 'živi zid' u Varšavskoj

Varšavska prosvjed

Varšavska prosvjed

Izvor: tportal.hr / Autor: Boris Radošević

Pravo na grad pozvalo je jutros građane na nove prosvjede zbog početka radova u Varšavskoj. Prosvjed protiv rušenja stabala i nagrđivanja gradske jezgre održat će se u utorak u 18h, kako su danas članovi udruge 'Pravo na grad' obavijestili građane velikim transparentom

Zamirzine.net javlja da su jutros nakon 5 sati postavljene su ograde oko stabala u zagrebačkoj Varšavskoj ulici - prvi korak prema njihovom rušenju.

Po svemu sudeći, Ministarstvo zaštite okoliša nije usvojilo žalbe stanovnika Varšavske protiv dozvole za početak radova na kopanju rupe u pješačkoj zoni u najužem centru grada, kojom bi se - s javne površine i na račun javnog (gradskog) budžeta - probilo prolaz za privatni projekt shopping-centra s podzemnom garažom firme 'Hoto'.

Aktivisti i aktivistkinje već pokreću novu akciju kojom će se suprotstaviti radovima koji bi mogli nanijeti teško popravljivu štetu kvaliteti života u gradskoj jezgri, budući da bi - osim smanjenja ionako uske pješačke zone i uništavanja malobrojnih stabala - u tijesni centar privukli još više automobila.

Ovo je drugi pokušaj rušenja stabala kao početka probijanja rampe. Prvi su krajem januara spriječili aktivisti Zelene akcije i Prava na grad, kojima su se pridružile mnogobrojne građanke i građani. Aktivistima se tada, pristupivši Živom zidu za Varšavsku, priključilo više od hiljadu građana i građanki.

Grad Zagreb - premda je njegova Skupština zaključila da je rješenje kojim se u urbanističkom planu pogoduje investitoru loše - nije poduzeo nikakve dalje korake kako bi se spriječilo štetu do koje će dovesti njegova provedba, premda je u dosadašnjem postupku bilo teških povreda procedure.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi