PODACI HZJZ-a

Skočio broj cijepljenih, u utorak prvu dozu primile 15.204 osobe, a evo koliko ih se ukupno ponovno zarazilo covidom

10.11.2021 u 11:14

Bionic
Reading

Čak 15.204 osobe u utorak su cijepljenje s prvom dozom, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dok je istoga dana utrošeno 24.505 doza cjepiva

Takav veliki broj prvih doza posljednji je put zabilježen u prvoj polovici lipnja: 10. lipnja 16.258 građana se odlučilo na prvu dozu a 11. lipnja isto se odnosilo na 11.259 građana, nakon čega je broj prvih doza ipak bio manji, navodi se u priopćenju objavljenom na službenim stranicama HZJZ-a.

  • +23
Na Velesajmu i danas gužve za cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Posljednji puta tako veliki broj ukupnih doza u jednom danu, ističu dalje, nije zabilježen još od prve polovice srpnja, odnosno 8. srpnja je utrošeno 28.640 doza dok je već idućeg dana, 9. srpnja zabilježno 23.812 doza.

od početka epidemije

1892 osobe opet se zarazile

 Iz HZJZ-a su za N1 izvukli podatke o broju ljudi koji su se ponovno zarazili covidom. "U razdoblju od početka pandemije do 13.10.2021. bilo je ukupno 1.892 osobe u kojih je utvrđena reinfekcija prema kriterijima PCR pozitivitet nakon najmanje 90 dana poslije inicijalnog PCR pozitiviteta, što čini 0,54 posto oboljelih. To je metodologija koja je korištena i u UK i podaci su nešto viši, ali usporedivi”, kažu iz HZJZ-a.

'Možemo zaključiti da su se nakon ljetne stanke građani odlučili na cijepljenje u većem broju. Sretni smo zbog takve odluke građana, kako zbog onih koji su se odlučili na prvu dozu tako i zbog onih koji su se odlučili na drugu i treću, odnosno dodatnu dozu. Nakon godine i pol života u pandemiji svima je jasno da je izlaz u cijepljenju. Samo cijepljenjem možemo održati naša radna mjesta, a našu djecu u školskim klupama', istaknuo je ravnatelj HZJZ-a izv. prof.dr.sc. Krunoslav Capak.

Braća Sinković Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ