I PRŠUT I KULEN

Opet možemo izvoziti svinjetinu u EU!

25.09.2012 u 15:45

Bionic
Reading

Hrvatska će od sljedećeg mjeseca moći izvoziti u Europsku uniju žive svinje, svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa, što je bilo zabranjeno još 2005., izjavio je u utorak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica nakon sastanka s europskim povjerenikom za zdravlje i zaštitu potrošača Johnom Dallijem

'Europska komisija je potvrdila da će zemljama članicama početkom listopada biti predloženo donošenje takve odluke tako da možemo očekivati da tijekom sljedećeg mjeseca naši izvoznici ponovno dobiju mogućnost izvoza živih svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa', izjavio je novinarima Mimica nakon susreta s povjerenikom nadležnim za ta pitanja.

Europska komisija je zabranila još 2005. uvoz jer se u Hrvatskoj svinje cijepilo protiv svinjske kuge što je u Europskoj uniji zabranjeno. Hrvatska već neko vrijeme takvo cijepljenje ne prakticira.

Na sastanku je također bilo riječi o preostalim obvezama koje Hrvatska treba napraviti u području sanitarnih i veterinarskih standarda.

'Razgovarali smo o svemu što je preostalo učiniti u trajnom procesu zadovoljavanja sanitarnih i veterinarskih uvjeta, koje zemlja pristupnica i buduća članica mora napraviti. Povjerenik je potvrdio dobar napredak u onome što Hrvatska čini i ukazao na pitanje izgradnje graničnih inspekcijskih postaja (BIP) na kojima će se na vanjskoj granici EU-a obavljati sanitarna i veterinarska inspekcija', rekao je Mimica, dodajući da će oba predviđena BIP-a biti gotova tri mjeseca prije ulaska u EU-u.

U sklopu pregovora u poglavljima 12 (Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) dogovoreno je da se na dva granična prijelaza između Hrvatske i BiH postave granične inspekcijske postoje (Border Inspection Posts/BIP): Stara Gradiška - Gradiška i Bijača - Metković II.

Preko BIP-ova izvozi se roba na tržište EU-a koja podliježe inspekcijskom pregledu, u prvom redu za izvoz žive stoke i proizvoda životinjskog podrijetla i bilja i proizvoda biljnog podrijetla. Oni moraju biti opremljeni odgovarajućim stručnjacima i opremom za provjeru kvalitete proizvoda koji se uvoze u EU-u.

Bosna i Hercegovina je tražila još nekoliko BIP-ova, a u prvo vrijeme traži da se barem granični prijelaz Izačić - Ličko Petrovo Selo kod Bihaća opremi kako bi i se preko njega mogao vršiti prijevoz žive stoke i proizvoda životinjskog podrijetla.