KRIZA BUJA

Opći štrajk u Portugalu zbog štednje

27.06.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Portugalski sindikati krenuli su u četvrtak u jednodnevni opći štrajk protiv strogih mjera štednje koje su još produbile najgoru gospodarku krizu u zemlji od 70-ih godina prošlog stoljeća, no potpora sindikatima izvan javnog sektora je slaba pa je mala vjerojatnost da će vlada ustuknuti pred sindikalnim zahtjevima

Prijašnji su štrajkovi u Portugalu, za razliku od onih u Grčkoj, Brazilu ili Turskoj, bili nenasilni pa je tako započeo i današnji štrajk, no mnogi su Portugalci danas izrazito gnjevni i očajni zbog politike zbog koje je nezaposlenost dosegla rekordnu razinu.

'Vrlo je jednostavno, ako ne radim, ne jedem. Vlada mi se gadi, mjere štednje nas guše, no ni prosvjedi neće nahraniti moju obitelj', kazao je 53-godišnji električar Augusto Nery.

Sindikati se nadaju da će četvrti opći štrajk u dvije godine primorati vladu na popuštanje remena, uključujući i najveće povećanje poreza ove godine ikada zabilježeno u Portugalu, te na donošenje mjera za poticanje gospodarskog rasta. U Portugalu su zbog općeg štrajka stali vlakovi i javni gradski prijevoz, a u Lisabonu ne prometuju niti trajekti.