TKO PRVI DJEVOJCI...

Opća jagma za foteljama u kabinetu Grabar Kitarović

14.01.2015 u 07:29

Bionic
Reading

Mladen Pavić i Jadranka Jureško Kero jedini su zasad sigurni budući suradnici izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a koji je bio i šef stožera njezine izborne kampanje, definitivno je 'out', tvrdi više izvora bliskih timu buduće predsjednice Republike Hrvatske. Iako je kadrovska križaljka za Ured predsjednice u samom začetku, mnogi već zovu prijatelje i znance iz pobjedničkog stožera nudeći u različitim kapacitetima vlastite projekcije za bolju Hrvatsku

Mladen Pavić, glasnogovornik pobjedničkog izbornog stožera, naglašava da se o kadrovskim pitanjima u timu Kolinde Grabar Kitarović dosad nije razgovaralo.

'Sve je bilo podređeno izbornoj nedjelji i pobjedi. Idućih dana razgovarat će se i o tome, ima vremena', rekao je Pavić u utorak.

Iako se od svih dužnosnika u Uredu predsjednika očekuje da ponude ostavke, za očekivati je i da će neki od njih ostati na dužnosti koju profesionalno obavljaju već godinama. Hoće li među njima biti i Danja Šilović Karić, pročelnica Odjela za informiranje, glasnogovornica Stjepana Mesića Ive Josipovića?

'Nemam komentara. Izabrana predsjednica sa svima će osobno razgovarati. Znaju se dužnosnička mjesta i očekuje se da se mandati stave na raspolaganje, naravno, ne u kontekstu čistke. Na Pantovčaku ima djelatnika još iz doba prvog predsjednika, a predsjednik Josipović jučer se pohvalno izrazio o zaposlenicima', rekao je Pavić naglašavajući još jednom da s Kolindom Grabar Kitarović o kadrovskim pitanjima nije bilo razgovora.

Osim Pavića, u njezinu društvu za jučerašnjeg posjeta predsjedniku Josipoviću na Pantovčaku bila je i Jadranka Jureško Kero, dopisnica Večernjeg lista iz New Yorka, čiji je suprug Domagoj Kero bivši generalni konzul u tom gradu. Nju s Kolindom Grabar Kitarović veže dugogodišnje prijateljstvo, a pretpostavlja se da su sjeme suradnje u kampanji zasijale u svibnju, u jeku priprema za izbore, kada je Jureško Kero objavila ekskluzivni intervju s tadašnjom pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a, tijekom njezina posjeta SAD-u. Razgovor naslovljen 'Grabar-Kitarović: Nijedna međunarodna funkcija nije mi važna kao domovina' ilustriran je zajedničkom fotografijom dopisnice i buduće predsjednice.

'Probni baloni

Mediji već naveliko spekuliraju o mogućim savjetnicima izabrane predsjednice, pa tako za Jureško Kero, koja je u stožeru Kolinde Grabar Kitarović bila glavna operativka, pretpostavljaju da bi mogla biti pročelnica kabineta umjesto Danice Juričić Spasović. Pretpostavlja se da je ništa manje od toga ne bi privuklo natrag u Hrvatsku iz New Yorka, gdje slovi kao neformalna glasnogovornica hrvatske dijaspore. Bivši diplomat Andro Krstulović Opara spominje se kao budući savjetnik za društvene djelatnosti (umjesto Zrinke Vrabec Mojzeš) i povjesničar Josip Jurčević kao savjetnik za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, čime bi objedinio sektore koje trenutačno pokrivaju Saša Perković i Siniša Tatalović.

Povjesničar umjetnosti i arheolog Ante Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, u utorak nije želio potvrditi da ga čeka selidba iz Splita u Zagreb.

'Ovo je sada faza puštanja probnih balona, ne znam tko ih pušta', rekao je Krstulović Opara za tportal. Nije, međutim, izričito demantirao informaciju da su ga tim povodom već kontaktirali iz tima Kolinde Grabar Kitarović, rekavši tek da je 'stalno u kontaktu s gospođom predsjednicom', ali da o toj temi nisu razgovarali. Na pitanje bi li prihvatio dužnost njezina savjetnika da mu se ona ponudi, odgovorio je da trenutačno ne može hipotetski odgovarati.

Njihovo prijateljstvo inače seže u 1992. godinu, kada su zajedno radili u Ministarstvu znanosti, a potom i u Ministarstvu vanjskih poslova; u kontaktu su ostali i nakon što su im se razdvojili profesionalni putovi.

Sveučilišni profesor Josip Jurčević, kandidat na predsjedničkim izborima 2009., kratko je pak ustvrdio da su ga povodom navodnog budućeg posla zasad kontaktirali samo - novinari. 

Kao budući savjetnik za obranu u igri je navodno general Damir Krstičević, koji bi na toj dužnosti naslijedio Zlatka Gareljića, dok bi savjetnik za europske poslove mogao postati aktualni veleposlanik u Belgiji Mario Nobilo, kao alternativa bivšem šefu diplomacije i bliskom suradniku izabrane predsjednice Mati Graniću koji je u međuvremenu potvrdio da o savjetničkom mjestu na Pantovčaku ne razmišlja, iako će predsjednici Grabar Kitarović i dalje biti na raspolaganju te su mogući drugi modeli suradnje. 

Iz aktualne kadrovske križaljke za Ured predsjednice zasad je ispao, čini se, samo Miro Kovač, koji je svoj politički život započeo 1995. baš u Uredu predsjednika RH, preciznije, u Odjelu za informiranje. Kao šef pobjedničkog stožera, Kovač nije bio na raspolaganju novinarima te je njegov rad teško procjenjivati sa strane, no činjenica je da mu je Kolinda Grabar Kitarović u pobjedničkom govoru uputila posebnu zahvalu za predan angažman. Možda predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je tog bivšeg veleposlanika u Njemačkoj s pariškim doktoratom nagovorio da umjesto nove diplomatske dužnosti pristane biti međunarodni tajnik stranke, za njega već ima spremnu ulogu na predstojećim parlamentarnim izborima.