NORMALIZACIJA

Opadaju vodostaji Une i Kupe

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.01.2010 13:50
  • Objavljeno 13.01.2010 u 13:50
poplava kostajnica

poplava kostajnica

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Hrvatske vode izvijestile su da se ne očekuju oborine na sljevu Une, Bosne i Vrbasa u BiH ni na sljevu Save i Kupe u Hrvatskoj i Sloveniji pa će vodostaji Une i Kupe s pritocima te vodostaj Save od Jesenica do Jasenovca i dalje opadati, a nizvodno blago opadati ili stagnirati.

Vodostaj u Šašnoj Gredi, vezano uz visinu vodostaja retencije Lonjskog polja, bit će u blagom porastu, te vodostaj u retenciji Mokrome polju. Mjere pripremnog stanja obrane od poplave na snazi su na dionicama vodomjera: Sava Trebež, Sava Davor, Česma ušće i Una Hrvatska Kostajnica.

Mjere redovite obrane od poplave provode se na dionicama vodomjera: Trebež retencija, Sava Mačkovac, Sava Davor, Sava Stara Gradiška, Sava Slavonski Brod, Sava Slavonski Šamac i Sava Županja.

Mjere izvanredne obrane od poplave i dalje su na snazi na dionicama vodomjera: Sava Jasenovac te Šašna Greda, vezano uz visinu vodostaja retencije Lonjskog polja. Otvorena je brana Trebež (istjecanje vode iz retencije Lonjskog polja u Savu - pražnjenje retencije), a u funkciji su i preljev Košutarica i kanal Kupa-Kupa.

Cesta Trebež-Kraljeva Velika još je poplavljena na dionici br. 32, a cesta Košutarica-Mlaka pod vodom je oko 500 metara na dionici br. 29. Na državnoj cesti u naselju Kuljanima postavljeni su znakovi zabrane za sav promet još od prvoga vodnog vala jer je znatno oštećena, navode Hrvatske vode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi