PADA BROJ STANOVNIKA

Opačić se pita što možemo napraviti da imamo više djece?

14.02.2013 u 21:07

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike Milanka Opačić boravila je danas u Požegi, a družeći se s gradonačelnikom Zdravkom Ronkom i 50-ak roditelja novorođene djece govoreći o pronatelitenoj politici rekla da se radi nova obiteljska politika

'Pitanje je što se sve može napraviti kako bismo imali veći broj djece jer, nažalost, uz sve poticaje, a tako je i u Europskoj uniji, gdje su oni puno veći, sve zemlje bilježe pad nataliteta. Mi smo danas iz vlade Saboru na drugo čitanje uputili zakon o dadiljama, koje bi trebale biti pomoć roditeljima u brizi i čuvanju djece', rekla je Opačić.

Dodala je da je 'stvar osobnog izbora' koliko će netko imati djece i kada će ih imati, a država tu može pomoći. 'Činjenica je da povećanju broja djece mogu pridonijeti i radna mjesta, možda ne u smislu da netko ima četvero ili petero djece, ali barem da se odluči za prvo dijete', rekla je Opačić.

Na komentar novinara da sve više mladih zbog teškog stanja napušta Hrvatsku, ministrica je rekla da se mladima s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju sve više otvara mogućnost za odlazak jer su oni pokretljiviji od starije populacije.

'To je nešto zbog čega i ne moramo biti pretjerano nesretni jer će si ti mladi ljudi tako osigurati dobar život u Europskoj uniji, a mi smo od 1. srpnja dio te Europske unije. No, u interesu nam je da većina ostane u Hrvatskoj a to možemo samo tako da ljudima otvorimo prostor za zapošljavanje i napredovanje i u znanosti i u bilo kojoj djelatnosti', istaknula je.

Kad je riječ o nasilju nad ženama i današnjoj svjetskoj akciji kojoj se pridružila i Hrvatska, Opačić je rekla kako je ponovno pokrenuto trogodišnje financiranje skloništa.

'Inzistiram na tome da se počne provoditi Zakon o sprječavanju nasilja u obitelji koji ima jednu odredbu da nasilnik ide van iz obitelji. Dosta je toga da mi stalno plaćamo skloništa, da je normalno da žene i djeca u tri ujutro izlaze iz kuće i da u skloništima nalaze mir, a zlostavljači ostaju u svojim domovima', istaknula je.

'Krajnje je vrijeme da pravosuđe počne funkcionirati tako da zlostavljač ide van', dodala je Opačić, koja se na novinarsko pitanje osvrnula i na nedavni slučaj u Slavonskome Brodu.

'Inzistiram na tome da oni koji nisu odradili svoj posao, koji su svojim nečinjenjem ugrozili dječje živote budu sankcionirani. Mislim da je jako važno da u sustavu socijalne skrbi kao i u svakom drugom sustavu kažemo imenom ako netko ne radi svoj posao jer inače ljaga pada na čitav sustav', rekla je Opačić i dodala da u sustavu socijalne skrbi ima mnogo djelatnika koji vrlo korektno odrađuju svoj posao, a rade u vrlo teškim uvjetima, te misli kako je upravo zbog njih važno da se imenom i prezimenom kaže tko je kriv.

Potpredsjednica vlade u Požegi se družila i s više od 200 bračnih parova koji su proslavili 50. obljetnicu braka.