NOVAC ZA RODILJE

Opačić: Najgore bi bilo smanjivati novac za zapošljavanje

24.02.2016 u 12:32

Bionic
Reading

O na nagađanjima da će Domoljubna koalicija za svoje obećanje o isplati 1000 eura za svako novorođenče novac namaknuti iz sredstava aktivne politike zapošljavanja mladih iz HDZ-a još nema odgovora, ali o tome su se oglasili saborski zastupnici Milanka Opačić (SDP) i Ivan Lovrinović (nezavisni)

Kako je objavio Novi list izvjesno je rezanje proračuna Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kojem će pa će novaca za aktivaciju nezaposlenih biti praktično četiri puta manje nego do sada. Prošle godine je za provođenje paketa mjera aktivne politike zapošljavanja isplaćeno 1,2 milijarde kuna pri čemu je nešto više od 941 milijun kuna osiguran iz nacionalnih izvora, a nepuna 253 milijuna povučena su iz EU fondova. Ove godine se predviđa se da bi za cijeli niz mjera aktivne politike zapošljavanja osiguralo bi se maksimalno 250 milijuna kuna.

Rezanjem proračuna HZZ-a vjerojatno bi se našao izvor sredstava za isplatu obećanja o tisuću eura za svako novorođeno dijete. Za to bi trebalo oko 300 milijuna kuna, dakle daleko manje no što bi se uzelo nezaposlenima.

Da će HZZ ostati bez novca da se naslutiti i iz jučerašnjeg istupa Zdravka Marića, ministra financija, na konferenciji 'Proračun zaokreta' održanom u hotelu Esplanade.

Marić je kazao kako je i kod HZZ-a i nekih drugih proračunskih korisnika uvidio veću mogućnost korištenja EU.

Milanka Opačić (SDP) u izjavi za HRT kazala je kako ne vjeruje kako će se u pripremi 'udariti' na sredstva za aktivnu politiku zapošljavanja. To je najgore što se može napraviti, smatra Opačić, naročito jer su se u kampanji pozivali na odlazak mladih iz Hrvatske. Upozorila je da ima još mogućnosti te se nada da se radi o 'probnom balonu'.

Ivan Lovrinović, nezavisni zastupnik kazao je kako se oko ovog pitanja diže panika koja već iritira građane te kako se ovo pitanje vrlo lako može riješiti refinanciranjem domaćeg dijela javnog duga, i to uz pomoć HNB-a.

'Time bi se moglo uštedjeti oko četiri milijarde kuna, što je dovoljno za 13-godišnje financiranje ove mjere. Sve je to moguće učiniti u roku od godinu dana', istaknuo je Lovrinović dodavši da se 300 milijuna se može namaknuti iz dobiti HNB-a.

Što u svemu misle u Domoljubnoj koaliciji nismo uspjeli doznati jer do zaključenja teksta nismo dobili odgovor. No, svemu bi se trebalo znati 10. ožujka kada bi trebao biti predstavljen državni proračun za 2016. godinu.