milo pilski i davor ružić

Oni su prvi hrvatski dvojac koji Himalaju planira osvojiti - biciklom!

04.06.2019 u 10:13

Bionic
Reading

Oni su prvi iz Hrvatske koji biciklima kreću u osvajanje Himalaje. Brdski biciklisti Milo Pilski i Davor Ružić u rujnu će se otisnuti u avanturu života i pokušati proći kroz cilj najtežeg brdsko-biciklističkog natjecanja na svijetu - Hero MTB Himalaya 2019. Polovica ovoga dua, Milo Pilski, u razgovoru za tportal otkriva kako se pripremaju za izuzetno ekstremno natjecanje

Brdski biciklisti Davor Ružić i Milo Pilski ovoga rujna otisnut će se u avanturu života. Brdskim biciklima kreću na Himalaju. Plan im je završiti najteže brdsko-biciklističko natjecanje na svijetu - Hero MTB Himalaya 2019. Startat će 25. rujna kao CRO MTB Team.

'Svakodnevno treniramo na brdskom biciklu. Pripremamo se uglavnom na Sljemenu jer smo obojica iz Zagreba, tu živimo i radimo', kaže za tportal polovica hrvatskog biciklističkog dvojca koji planira i prvi proći kroz finiš ovog izuzetno ekstremnog natjecanja koje traje devet dana.

Tijekom devet dana utrke prolazi se kroz osam etapa. Najveća nadmorska visina do koje će se voziti je oko 3500 metara. Dnevno će, ovisno o etapi, prelaziti i do 100 kilometara.

'Svakodnevni treninzi traju nam od sat do dva, a tijekom vikenda pet do šest sati. Za ovo se natjecanje pripremamo posljednjih devet mjeseci. Praktično smo već sada spremni za njega', kaže Pilski, dodajući da vozi bicikl posljednjih 20 godina, a posljednjih pet, kako kaže, ozbiljnije.

  • +4
Brdski biciklisti Milo Pilski i Davor Ružić Izvor: Ostale fotografije / Autor: Privatna arhiva

Problem će im predstavljati, dodaje, eventualno nadmorska visina. Tome će pokušati doskočiti ljetnim treninzima u Italiji i Austriji, a u Indiju će otputovati nekoliko dana prije starta kako bi se priviknuli na tamošnje uvjete.

'Ne ide se u komadu do 3000 metara nadmorske visine, nego se vozi gore - dolje nekoliko puta. Na tolikoj nadmorskoj visini vozio sam neke maratone po Italiji i Austriji do sada i nisam imao nekih problema', odgovara nam ovaj državni prvak u brdskom biciklizmu.

Biciklom bi po Himalaji trebali prijeći oko 500 kilometara. Iako u svijetu postoji nekoliko sličnih utrka, u Africi i Australiji, odlučili su se okušati za početak 'na krovu svijeta'.

'Prije nije bilo timskih utrka nego su se vozile pojedinačno. U posljednje vrijeme to je postalo ekipno, a etape su duže jer je, naravno, u dvoje lakše. Pomažemo jedan drugome pa smo se htjeli okušati na takvom zahtjevnom natjecanju', objašnjava razloge prijave za Hero MTB Himalaya 2019.

Na startu ove utrke, dodaje, prošle godine našlo se oko 200 brdskih biciklista iz cijelog svijeta, dok ih se prije devet godina u takvu avanturu otisnulo 140, a tek ih je 40 završilo i prošlo kroz cilj.

'Dosta ih odustane jer je teren zahtjevan. Ljudi koji sada dolaze su pripremljeni, znaju što ih tamo čeka, a prije je bilo drugačije. Gledali smo i vrijeme. Prošle godine bilo je super na tim visinama na kojima se vozi, čak i relativno toplo', zaključuje Pilski.