ŠTRAJK PROSVJETARA

'Omjer učenika i nastavnika je na razini Finske, a kvaliteta nije'

29.09.2015 u 10:52

Bionic
Reading

Nastavlja se štrajk u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a nastavljaju se i pregovori sindikata i ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara. Jučer su pregovori propali, a danas je novi pokušaj kada bi ministar trebao ponuditi rješenje. Sindikati traže povećanje od 4 posto, a s druge strane ministar traži pauzu od dva mjeseca jer potrebnih 400 milijuna kuna nema, a i smatra da bi neodgovorno takvu odluku bilo donijeti prije izbora

Odgovor na pitanje do kad bi mogla trajati ova situacija pokušali su u sinoćnjem Otvorenom na HRT-u dati; Branimir Mihalinec (NSZSŠH), Ljiljana Klinger (ravnateljica OŠ Matije Gupca), Davor Huić (izvršni direktor udruge poreznih obveznika Lipa), Marko Matijević (urednik portala Srednja.hr) i Karlo Horvat (predsjednik Nacionalnog vijeća učenika).

'Ministar je s pravom umoran i rezigniran, jer nas poziva na pregovore u kojima nije ovlašten pregovarati', rekao je Branimir Mihalinec i napomenuo da nije siguran kakva je komunikacija ministra i premijera u vezi ovih pregovora.

Mihalinec smatra da je Vlada RH je praktički odlučila da neće s njima komunicirati, a oni su u trećem danu štrajka, istaknuo je Mihalinec.

Davor Huić
svrstao se na obranu strane poreznih obveznika.

'Javni dug je narastao preko 290 milijardi kuna i mi si ne možemo dopustiti daljnje zaduživanje, komentirao je Huić sve one koji traže povećanje vlastitih prihoda iz proračuna.
Kazao je kako bi bio sretan da vidi sindikate kako kreću u štrajk i traže reformu ovog obrazovnog sustava, koji ne funkcionira.

'Vi imate omjer nastavnika i učenika u razini Finske, a kvaliteta nije na toj razini', ustvrdio je.

Liljana Klinger smatra da su i učitelji i roditelji su točno znali što će se događati, te da se znalo se tko će štrajkati.

'Obrazovni sustav je u temelju dobar, iako mora ići naprijed u skladu s modernizacijom društva', kazala je Klinger.

Web stranice naših škola su izuzetno loše, kontrirao je Marko Matijević. Opovrgnuo je i tvrdnju Vilima Ribića kako su svi fakulteti u štrajku istaknuvši kako neizdavanje neke potvrde u referadi ne znači i nefunkcioniranje fakulteta – jer uglavnom sve drugo funkcionira normalno. Matijević je također spomenuo slučaj sindikalista koji su izašli s informacijom da je policija u Ličko-senjskoj županiji popisivala štrajkaše i upitao se tko tu laže, jer policija je službeno opovrgnula te tvrdnje.

Srednjoškolac Karlo Horvat istaknuo je koji su učenici najviše pogođeni štrajkom, a to su učenici-putnici.
'Roditelji vode mališane u školu, a imaju obveze koje tada moraju odgađati ako nisu prethodno obaviješteni. Niti gospodin Mornar niti Ribić nemaju pravo govoriti o neopravdanim satima', napomenuo je Horvat i zaključio kako će to odlučiti razrednik.