covid-19

Omikron bi mogao biti dominantan u Francuskoj do kraja siječnja

02.12.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Omikron varijanta koronavirusa mogla bi do kraja siječnja postati dominantna u Francuskoj, ali u međuvremenu bi trebalo biti moguće provesti ugodan Božić ako se poduzmu koraci za suzbijanje delte, rekao je u četvrtak glavni znanstveni savjetnik nakon što je potvrđen prvi slučaj omikrona u pariškoj regiji

Francuski glavni zanstveni savjetnik Jean-Francois Delfraissy rekao je za BFM televiziju da je "pravi neprijatelj" za sada još uvijek delta varijanta, koja se širi u petom valu.

"Trebali bismo vidjeti progresivni uspon omikron varijante, koja će nadvladati deltu", vjerojatno do kraja siječnja, rekao je.

"Božić nije ugrožen ako stanovništvo i donositelji odluka budu vrlo oprezni", rekao je on, ponovivši da su fizičko distanciranje i booster doza cjepiva ključno oružje u borbi protiv covida-19.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Francuska je zabilježila gotovo 50.000 novih slučajeva covida-19 tijekom 24 sata, priopćilo je u srijedu ministarstvo zdravlja.

Na odjelima intenzivne njege za oboljele od covida-19 u srijedu je bilo 1886 osoba, razina za koju je Delfraissy rekao da još nije vrhunac, posebno u usporedbi sa 6000-7000 na vrhuncu drugog vala u Francuskoj prošle jeseni.

Lokalno zdravstveno tijelo za parišku regiju Ile de France u priopćenju je u četvrtak objavilo da je slučaj omikron varijante otkriven kod osobe koja se vratila iz Nigerije, što je prvi potvrđeni slučaj u metropolitanskoj Francuskoj.